DNB zwijgt over Franse weigering van Icesave

De Nederlandsche Bank (DNB) wil niet reageren op de vraag of Nederland internetspaarbank Icesave op dezelfde gronden had kunnen weigeren als Frankrijk daadwerkelijk heeft gedaan.

Van onze verslaggever Robert Giebels

In een ingezonden stuk in de Volkskrant schreef de voormalige minister van Bankzaken van IJsland, Björgvin Sigurdsson, woensdag dat Nederland Icesave de toegang tot de spaarmarkt had kunnen versperren ‘zoals Frankrijk wel heeft gedaan’.

Icesave, gevestigd in Nederland en Groot-Brittannië, ging in oktober 2008 failliet. Dit gaat de Nederlandse belastingbetaler mogelijk 1,3 miljard euro kosten.

Hoogleraar privaatrecht Edgar du Perron, die onderzoek deed naar het Icesave-debacle, bevestigde een dag later de stelling van de voormalige IJslandse minister.

Geen formeel verzoek

De Franse centrale bank heeft formeel geen verzoek van Icesave gekregen om in Frankrijk te mogen opereren. De daar al gevestigde moeder van de spaarbank, Landsbanki, kreeg in een vroeg stadium informeel te horen dat Frankrijk er niets voor voelde een deel van het spaargeld van Icesaveklanten te garanderen indien de bank failliet zou gaan. Deze weigering is binnen de financiële sector van IJsland alom bekend. Met hetzelfde argument weert Frankrijk Nederlandse spaarbanken.

Wellink zei vorige week voor de parlementaire onderzoekscommissie onder meer dat IJsland hem heeft voorgelogen over de financiële gezondheid van het land.

Onbeschoft misleidend

In zijn ingezonden stuk reageerde de IJslandse oud-minister Sigurdsson, tegenwoordig leider van de sociaal-democratische parlementsfractie in IJsland, op deze aantijging. Hij sprak van een ‘onbeschoft misleidende weergave van de werkelijkheid’.

Via RTL-Z dook gisteren een brief op die naar de overtuiging van DNB Wellinks uitlatingen ondersteunt. In de bewuste brief, die twee dagen voor de val van Icesave was verstuurd, laat het departement van Sigurdsson aan Groot-Brittannië weten dat IJsland zou bijspringen als het mis mocht gaan met het Britse kantoor van Icesave. Toen die bank inderdaad omviel, bleek IJsland die belofte bij lange niet te kunnen nakomen.

Het kantoor van De Nederlandsche Bank (ANP) Beeld
Het kantoor van De Nederlandsche Bank (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden