DNB ziet nu ook 'onmiskenbare tekenen van economisch herstel'

Het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Centraal Planbureau hadden het einde van de crisis al verkondigd. Nu schaart ook De Nederlandsche Bank zich in dat rijtje. De centrale bank stelt de groeiverwachting voor volgend jaar naar boven bij van 0,9 naar 1,6 procent. Traditiegetrouw pleit DNB er echter voor de hand van minister Dijsselbloem van Financiën voorlopig op de knip te houden.

Minister Jeroen Dijsselbloem arriveert op het Binnenhof voor de ministerraad.Beeld anp

Voor volgend jaar is DNB vooralsnog positiever dan het CPB, dat verwacht een groei van 1,25 procent in 2015. Wat betreft dit jaar stelt de centrale bank de verwachtingen echter naar beneden bij tot een schamele 0,2 procent groei. Vooral een slecht eerste kwartaal speelt 2014 parten. Een warme winter leidde tot een ongekend laag gasverbruik en minder economische groei.

Belangrijker dan de groeicijfers zijn het groeiende vertrouwen bij ondernemers en consumenten, zei directeur monetaire zaken van DNB Job Swank vanochtend. Het aantal bedrijfsinvesteringen is sinds medio vorig jaar toegenomen en de consument durft weer geld uit te geven. Het vertrouwen keert ook terug op de huizenmarkt. DNB verwacht een stijging van de huizenprijzen tot 3 procent over twee jaar.

Misschien wel het belangrijkste nieuws tussen de cijfers van de centrale bank: de werkloosheid bereikt een piek. Zit dit jaar nog 7,1 procent van de beroepsbevolking zonder baan, volgend jaar daalt dit cijfer naar 6,8 procent en in 2016 naar 6,6 procent. In december vreesde DNB nog voor een werkloosheid van 7,4 procent.

Meevallers nog niet uitgeven
Al dat herstel betekent niet dat minister Dijsselbloem van Financiën de financiële teugels kan laten vieren. Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn voorstander van het investeren van meevallers in lagere lasten op arbeid. Daar is het echter nog te vroeg voor, meent DNB-directeur Swank. 'Ik vind het een beetje prematuur om al over het uitgeven van meevallers te beginnen.'

Nederland voldoet inmiddels aan de EU-eis van een maximaal begrotingstekort van 3 procent van het bruto nationaal product, maar geeft desondanks jaarlijks nog steeds meer uit dan er binnenkomt. Pas als 'tekenen van herstel' ook echt concreet herstel opleveren, zou lastenverlichting aan de orde zijn, meent hij. DNB-president Klaas Knot pleitte in maart al voor het opbouwen van 'een buffer' in plaats van het uitgeven van meevallers.

De heren lijken de minister aan hun zijde te vinden. In een reactie op de DNB-cijfers zei Dijsselbloem: 'Het is van belang koers te houden en onverminderd door te gaan met het verder op orde brengen van de overheidsfinanciën.' De aanpak van werkloosheid heeft volgens de minister prioriteit.

De Nederlandsche Bank ziet 'onmiskenbare tekenen' van economisch herstel.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden