DNB waarschuwt voor risico's bitcoin

Consumenten moeten zich bewust zijn van de risico's van virtuele valuta's, zoals bitcoin en litecoin. Daarvoor waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Bitcoin-logo bij een sushi-restaurant. Beeld REUTERS

De centrale bank stelde de opkomst en toenemende populariteit van virtuele middelen 'met aandacht' te volgen, maar houdt er geen toezicht op. Ze vallen namelijk buiten de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht. Ook ondernemingen die er in handelen vallen buiten het toezicht van DNB.

'De wisselkoers is volatiel en er is geen centrale uitgever die door consumenten waar nodig aansprakelijk kan worden gesteld. Ook is het depositogarantiestelsel niet van toepassing', aldus DNB.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën sluit zich aan bij waarschuwingen van DNB. 'Je hebt geen enkele garantie dat ze hun waarde houden. Op het moment dat je instapt, besef dan wel dat het morgen niets meer waard kan zijn', zei Dijsselbloem in zijn wekelijkse gesprek bij RTLZ. Dijsselbloem zei dat de bitcoin enerzijds 'hip en leuk' is, maar dat de munt hem tegelijk zorgen baart.

Niet bij voorbaat negatief
De bank liet onlangs nog weten niet 'bij voorbaat' negatief te staan tegenover de opkomst van virtuele valuta's. Wel voert het een onderzoek uit naar de potentiële risico's. Het gaat daarbij onder meer om integriteitsrisico's en risico's voor het financiële systeem. Wanneer dat onderzoek is afgerond is nog niet bekend.

De koers van de virtuele munt is echter erg wisselvallig. Sterke pieken worden gevolgd door diepe dalen, vaak zonder dat daarvoor een duidelijk aanwijsbare reden is. Bitcoin brak vorige week voor het eerst door de 1000 dollar-grens op het online handelsplatform Mt.Gox.

Vrijdag evenaarde bitcoin zelfs tijdelijk de goudprijs (1 troy ounce) op vrijdagochtend met een stand van 1242 dollar. Op zondag ging het hard omlaag met een val van 400 dollar, naar 840 dollar. Op maandag steeg de bitcoin weer naar ruim 1100 dollar (844 euro). De litecoin heeft afgelopen dagen zwaar ingeleverd en staat nu op 32 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.