DNB steunt Delta Lloyd in strijd tegen boze beleggers

De Nederlandsche Bank (DNB) schiet verzekeraar Delta Lloyd te hulp in zijn strijd met boze beleggers. In een brief gericht aan bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa schaart de centrale bank zich achter zijn omstreden aandelenemissie van 650 miljoen euro.

Het hoofdkantoor van verzekeraar Delta Lloyd. Beeld anp

De brief is bedoeld als juridische steun in de rug van Van der Noordaa aankomende maandag. Dan staan zijn advocaten bij de Ondernemingskamer in Amsterdam tegenover zijn grootste aandeelhouder Highfields Capital Management. De Amerikaans beleggingsmaatschappij wil de aandeelhoudersstemming over de emissie aanstaande woensdag tegenhouden. Eerst moet onderzocht worden of een emissie wel terecht is.

Bij Delta Lloyd hangt de vlag er momenteel slecht bij, waardoor een emissie volgens de verzekeraar hard nodig is. Het beursbedrijf wil daarom 650 miljoen euro aan vers kapitaal ophalen. Ook volgens toezichthouder DNB zijn de kapitaalbuffers te laag om een volgende financiële crisis te doorstaan. Al meer dan een jaar steggelen DNB en Delta Lloyd over het versterken van de balans. Nu Delta Lloyd om is, liggen de grootaandeelhouders dus dwars.

Zwaktebod

Beleggers vinden geld ophalen uit de markt een zwaktebod. Als het bedrijf beter was gemanaged was dit nooit nodig zijn geweest, is hun redenering. Achterliggende reden is dat een emissie aandeelhouders veel geld kost. Ze moeten verplicht stukken bij kopen om verwatering van hun aandelenbelang te verkomen.

Donderdag liet de Taiwanese aandeelhouder Fubon Financial Holding weten zich bij de procedure van de Ondernemingskamer te voegen. Delta Lloyd heeft daarmee tevens deze grootaandeelhouder tegen zich.

De brief is ondertekend door Jan Sijbrand, de directeur die verantwoordelijk is voor het toezicht op banken en verzekeraars. De actie is bijzonder omdat toezichthouders doorgaans terughoudend zijn en zich alleen maar bezighouden met de cijfers en getallen bij verzekeraars en banken. Ze houden zich meestal verre van gekissebis tussen financiële instellingen en hun aandeelhouders.

Eén keer eerder

Voor zover bekend heeft DNB dit in de recente geschiedenis maar een keer eerder gedaan. Dit was in 2007 toen het Britse hedgefonds TCI de opsplitsing van ABN Amro wilde afdwingen. De centrale bank liet toen doorschemeren daar tegen te zijn. Nu mengt DNB zich echt in een juridische procedure. 'We willen Delta Lloyd in staat stellen voor de Ondernemingskamer ons standpunt naar voren te brengen', zegt een woordvoerder van DNB .

Van der Noordaa deed eerder al een knieval richting zijn aandeelhouders door het op te halen bedrag te verlagen van een miljard euro naar 650 miljoen euro. Daarmee wist hij de steun te krijgen van John de Mol. De mediatycoon is sinds kort aandeelhouder en een voorstander van het Delta Lloyd-plan.

Vlaggetjes van verzekeraar Delta Lloyd. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.