DNB springt in de bres voor belangen consument

De Nederlandsche Bank (DNB) richt een speciale eenheid op voor consumentenzaken. De medewerkers gaan de onduidelijkheid bestrijden bij de verkoop van financiële producten als koopsompolissen....

Van onze verslaggever

Centrale-bankpresident Nout Wellink trok zich bij de presentatie van het jaarverslag de grote onvrede van het publiek aan over de gebrekkige informatieverstrekking van banken en andere financiële instellingen. De voorwaarden en rendementsberekeningen die deze instellingen de klanten voorhouden zijn vaak te onduidelijk.

De bank noemde de reclame voor een beleggingsproduct in de landelijke kranten in het afgelopen weekeinde als voorbeeld. Een beleggingsinstelling spiegelde daarin de deelnemers een rendement van 18 procent voor. 'Dit moet een keer ophouden', zei DNB-directeur Arnold Schilder, verantwoordelijk voor het toezicht op de banken.

Bij de eenheid werken voorlopig drie personen. Later wordt dit uitgebreid naar zeven. Onduidelijk is nog hoe de eenheid de banken straks zal dwingen tot een betere voorlichting. Over het mandaat van de eenheid kon Schilder geen duidelijkheid scheppen.

Ook de ondergang van de beleggingsclub D'n Anwas, die de Rabobank tientallen miljoenen guldens heeft gekost, dwingt DNB tot actie. De bank maande de coöperatieve Rabobank haar controle op de aangesloten kantoren aan te scherpen.

De centrale bank bekijkt ook of de regels en de vermogenseisen scherper moeten worden na de ondergang van het hoekmans- en optiebedrijf Coffeng. De ondergang kostte de beursbank Kas-Associatie tientallen miljoenen guldens.

De bankpresident benutte de persconferentie van het jaarverslag om nogmaals te waarschuwen voor de economische gevaren van de alsmaar stijgende hypotheekschulden en huizenprijzen. De Nederlandse gezinnen zijn volgens Wellink nu erg kwetsbaar voor een verhoging van de hypotheekrente.

Wellink geeft voor het eerst in de bankhistorie ook zijn eigen salaris bloot. De vier DNB-bestuurders nemen jaarlijks 591 duizend gulden mee naar huis. Wellink krijgt als president nog een kwart extra. Een optieregeling kent de centrale bank niet. 'Wij kopen een Mondriaan', grapte de bankpresident.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden