DNB-president noemt miljoenen optiewinst managers 'uitwassen'

De miljoenen die bestuurders van financiële instellingen als Aegon en ING opstrijken dankzij hun opties, zijn in de ogen van centrale bankier dr....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Wellink zei dit bij de presentatie van zijn eerste jaarverslag van De Nederlandsche Bank. Hij volgde vorig jaar juli dr. W. Duisenberg als president op. Duisenberg is met de Fransman Trichet in een strijd gewikkeld om het presidentschap van de Europese Centrale Bank.

Wellink gaat ervan uit dat Duisenberg deze strijd zal winnen. 'De steun voor hem in Europa is heel breed.' Een compromis, waarbij Duisenberg halverwege plaatsmaakt voor een Fransman, wijst hij af. Wellink noemde zo'n soort oplossing 'een onzalig idee' en 'een truc' waarmee tegen het verdrag van Maastricht wordt gehandeld.

Wellink trad met zijn kritiek op de optieregelingen in de sporen van zijn voorganger. Precies een jaar geleden noemde Duisenberg de forse optiewinsten 'een kwalijk verschijnsel'.

Ondanks zijn kritiek had Wellink ook nog goede woorden over voor deze regelingen. 'Opties vergroten de flexibiliteit in de beloning. Bovendien leveren ze een bijdrage aan de betrokkenheid van de werknemers op alle niveau's.' De Bankpresident wees er ook op dat de optiemiljoenen die de bestuurders nu toevallen, ontstaan door de 'bijzondere ontwikkeling op de beurs'.

In het jaarverslag besteedt Wellink ook aandacht aan de sterk gestegen aandelenkoersen op het Damrak in de afgelopen jaren. De koersen op de Amsterdamse beurs zijn, ook na de klap van maandag, in de afgelopen jaren voortdurend sterker gestegen dan op andere grote effectenbeurzen.

Wellink waagt zich niet aan een concrete voorspelling over de beurskoersen. Maar de grilligheid van het koersverloop van de afgelopen maanden vindt hij wel zorgelijk. 'Gelijksoortige ervaringen hebben duidelijk gemaakt dat wat hoog vliegt, diep kan vallen, en wat te hard rijdt, soms ruw tot stilstand wordt gebracht.'

Welke effecten een beurskrach op de 'echte' economie zal hebben, weet Wellink ook niet precies. 'Dat hangt van de omstandigheden af.' Een scherpe daling van de koersen zal waarschijnlijk wel tot iets lagere bestedingen van consumenten leiden, ook vanwege de grotere onzekerheid.

De Bankpresident noemde de ruime beschikbaarheid van geld in Nederland als een van de bronnen van de beurshausse van de afgelopen jaren. De centrale bank is de instelling die over de geldhoeveelheid waakt. Veel mogelijkheden om de groei van de geldhoeveelheid in te dammen, ziet Wellink niet. Zolang de inflatie in Nederland laag blijft, is er voor de Bank ook geen reden om de rente te verhogen louter uit vrees voor de (te) hoge aandelenkoersen.

De centrale bank heeft vorig jaar wel enkele gesprekken gehad met de banken om de snelle groei van de hypotheekleningen af te remmen. De groei van de hypotheekportefeuilles van de banken bedroeg vorig jaar 20 procent. 'Dat is toch vrij veel', aldus Wellink.

De soepeler houding van de banken bij het verstrekken van leningen heeft de groei volgens de Bank aangewakkerd. De centrale bank ontwaart nu tekenen dat de banken iets voorzichter aan doen met het verstrekken van hypotheken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden