NieuwsFinancial Stability Board

DNB-president Klaas Knot wordt voorzitter van internationaal toezichtsorgaan financiële sector

Klaas Knot wordt op termijn voorzitter van de Financial Stability Board (FSB). De komende drie jaar leidt de Amerikaan Randal Quarles, vicevoorzitter van de Federal Reserve, het invloedrijke internationale toezichtsorgaan in Bazel. Daarna zal de Nederlander het stokje overnemen, melden de financiële persbureaus Reuters en Bloomberg.

Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, wordt voorzitter van de Financial Stability Board te Bazel.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, wordt voorzitter van de Financial Stability Board te Bazel.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Knots naam zong al langer rond als topkandidaat voor de prestigieuze post. Die werd de afgelopen jaren bezet door Mark Carney, gouverneur van de Bank of England. De keuze om eerst een Amerikaan aan het roer te zetten en daarna de Europeaan Knot, lijkt een typisch Atlantisch compromis. Op die manier worden de Verenigde Staten binnenboord gehouden. Dat is allerminst vanzelfsprekend, gezien de openlijk beleden weerzin van president Trump tegen zowel internationale samenwerkingsverbanden als onafhankelijke centrale bankiers.

De FSB is opgericht in 2009, in het kielzog van de crisis. De twintig belangrijkste economieën ter wereld maakten toen tal van afspraken om de financiële sector veiliger te maken. Doel van de nieuwe organisatie was om die hervorming in goede banen te leiden.

Opvolger van Draghi?

Knot fungeert de komende drie jaar eerst als vicevoorzitter. Daarna zal hij als voorzitter zelf de FSB-vergaderingen leiden. Dat is zeker geen dagtaak. De benoeming heeft dan ook geen gevolgen voor zijn functioneren als president van De Nederlandsche Bank. Die functie bekleedt de 51-jarige Groninger al sinds 2011. Daarvoor was hij topambtenaar op het ministerie van Financiën en hoogleraar. Overigens voert Knot nu al een van de FSB-comités aan. Dat comité is verantwoordelijk voor het monitoren van risico’s in het financiële stelsel.

De grote vraag is of het voorzitterschap van de FSB gevolgen heeft voor Knots kansen op een nog belangrijkere functie: die van president van de Europese Centrale Bank. De Italiaan Mario Draghi vertrekt volgend jaar in oktober. Sommige kenners noemen ook de Nederlandse centrale bankier als mogelijke opvolger, zij het als outsider. ‘Deze benoeming maakt zijn kansen kleiner’, schat ECB-watcher Carsten Brzeski van ING. ‘Formeel gaat het allemaal om deskundigheid, maar in de praktijk speelt een eerlijke verdeling van al die topfuncties over verschillende landen natuurlijk ook een rol.’

Meer lezen?

Lees hier het profiel van Klaas Knot, de centrale bankier die in zijn hart een leraar is.

Geen nieuwe recessie? Dat kan ik me bijna niet voorstellen’, zegt ’s lands belangrijkste centrale bankier in dit interview.

De slag om de bank: wie wint de grote stoelendans bij de Europese Centrale Bank?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden