DNB pakt 'bloedbroeders' verzekeringsbedrijf af

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de broers Boudewijn en Ewout Henny hun verzekeringsbedrijf afgepakt, een unieke ingreep. De onderneming met 100 duizend klanten heeft onvoldoende financiële buffers.

Marc van den Eerenbeemt
Huize Canton te Baarn, hoofdkantoor van Conservatrix. Beeld Frank Schallmaier
Huize Canton te Baarn, hoofdkantoor van Conservatrix.Beeld Frank Schallmaier

Het was een wanhopig voorstel, dat vorige maand onder de aandacht werd gebracht van de rechtbank van Amsterdam. De eigenaren van de Nederlandsche Algemeene Maatschappij van Levensverzekeringen Conservatrix probeerden de gedwongen verkoop van hun bedrijf af te wenden met een vermetel plan.

De onderneming heeft volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) onvoldoende financiële reserve. Daardoor zou het op termijn niet kunnen voldoen aan mogelijke claims en andere verplichtingen aan zijn klanten. En dus moet de verzekeraar gedwongen worden verkocht.

Als we van alle verzekeringen die we ooit hebben verkocht nou eens 'en bloc' de polisvoorwaarden zouden wijzigen, spartelde de familie Henny tegen, de eigenaren van Conservatrix. Dan heeft het bedrijf minder verplichtingen. En dan hebben we toch wel voldoende financiële buffer?

Het idee verdampte in de rechtszaal. Volgens DNB zou een poliswijziging de rechten van de polishouders tot een 'onaanvaardbaar niveau uithollen'. Of dat nu ging om levensverzekeringen of om eveneens verkochte pensioenproducten, hypotheken en uitvaartverzekeringen.

Maandag keurde de rechtbank de gedwongen vervreemding goed. Conservatrix komt voor 1 euro in handen van de Amerikaanse investeerder Eli Global. De nieuwe eigenaar steekt 88 miljoen euro in de onderneming. Daarmee heeft Conservatrix weer een kapitaal van 135 procent en kan het ruimschoots voldoen aan alle mogelijke claims. Ook belooft de eigenaar zichzelf de komende tien jaar geen dividend uit te keren.

Conservatrix werd opgericht in 1872 en is al decennia in handen van de familie Henny. Ooit was het een van de vele Nederlandse middelgrote verzekeraars, tegenwoordig is het met zo'n 400 miljoen euro aan beheerde inleg een kleine speler tussen grote verzekeringsconcerns als Achmea en Uvit. De laatste jaren groeide het bedrijf wel snel, maar volgens Het Financieele Dagblad werden aan de klanten relatief hoge garanties afgegeven. Aantrekkelijk in de verkoop, maar risicovol op de lange termijn.

Drie jaar geleden stelde DNB vast dat de financiële positie van Conservatrix 'ernstig' onder de maat was. 'Onverwijld ingrijpen' was noodzakelijk. De toezichthouder stelde een curator aan. Een herstelplan van het bedrijf werd enkele maanden later beoordeeld als onvoldoende en verworpen. Langzaam draaide DNB de duimschroeven aan. Op 1 januari 2015 mocht het bedrijf geen verzekeringen meer verkopen of verlengen. Op 26 oktober vorig jaar kreeg het bedrijf de mededeling dat DNB de vergunning voor het uitoefenen van een verzekeringsbedrijf zou gaan intrekken.

Conservatrix beet van zich af met een reeks rechtszaken. Procespartij is Conservatrix Groep in Luxemburg, de moeder van de gelijknamige Nederlandse verzekeraar en een netwerk van andere bedrijven. Daaronder bevindt zich ook een firma die de herverzekering van de eigen producten op zich heeft genomen.

John Molenaar, advocaat van het moederbedrijf, noemt Conservatrix 'operationeel gezond' en veel krachtiger dan de toezichthouder stelt. 'De familie voelt zich oneerlijk behandeld. DNB prijst de potentiële risico's op de lange termijn veel te zwaar in. Zij gaat uit van een onnodig negatief scenario.' Het aanvullen van de kapitaalreserve uit eigen zak is volgens hem niet mogelijk. 'Over zoveel liquide middelen beschikt de familie niet. Dan zou ze zich afhankelijk moeten maken van andere partijen.'

De juridische strijd, inclusief een eis tot nader onderzoek van de waarde van de onderneming, leverde Conservatrix weinig op. In de afgelopen drie maanden kwam de onderneming zelfs nog op de proppen met twee overnamepartijen. De rechtbank nam die niet serieus; het betrof geen finale biedingen. De centrale bank had met Eli Global wel zo'n koper. Die was geselecteerd in een procedure waarover een woordvoerder van DNB geen mededelingen wil doen.

Tegen de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank is geen hoger beroep mogelijk. Advocaat Moleman zegt wel te gaan overleggen met de familie Henny over een eis tot schadevergoeding door DNB.

Broers pleegden gruwelmoord in Baarnse villa

De broers Boudewijn en Ewout Henny, die nu door toedoen van DNB hun bedrijf Conservatrix kwijtraken, werden in 1963 veroordeeld voor het plegen van een moord die bekend werd als de Baarnse Moordzaak. In de zomer van 1960 vermoordden de twee broers samen met hun 16-jarige vriend Henny Werkhoven de 14-jarige Theo Mastwijk. Boudewijn en Ewout, die toen 17 en 15 jaar oud waren, gooiden het lichaam in een oude beerput in de tuin van de Baarnse villa waar ze met hun ouders woonden, Huize Canton. In de villa is nog steeds het verzekeringsbedrijf van de familie, Conservatrix, gevestigd. Het lijk van Mastwijk werd een jaar later gevonden toen een klusjesman de oude beerput opende.

De jongens hadden het lichaam met ongebluste kalk bedekt, opdat het sneller zou verteren. Alleen de botten werden teruggevonden. De rechter veroordeelde Boudewijn en Henny Werkhoven tot negen jaar cel en tbs. De jongere Ewout kreeg zes jaar cel en tbs wegens medeplichtigheid (hij stond op de uitkijk).

De jongens hadden voor de moord de beerput al opengemaakt en ongebluste kalk ingeslagen: een bewijs van voorbedachte rade. Boudewijn en Henny wurgden hun slachtoffer naast de beerput met een touw, waarna ze hem de schedel insloegen.

De Baarnse Moordzaak gaf destijds veel reuring. Niet alleen vanwege het gruwelijke karakter van de moord, maar ook door de zweem van klassenjustitie die rond de zaak hing. Nadat de broers waren gearresteerd, ontsnapte Boudewijn 's nachts uit het politiebureau. De tiener was gewoon naar huis gegaan. Pas twee dagen na zijn ontsnapping haalde de officier van justitie hem op. Ook tijdens hun detentie kregen de 'rijkeluiszonen' een vipbehandeling. Ze mochten gewoon op vakantie en werden al zeilend gespot op een meer. In zijn uit 1969 daterende lied 'Broekje in de branding' verwees Gerard Cox naar dat incident met de zinsnede: 'een welgestelde delinquent met zeilverlof'. De moordzaak diende als inspiratie voor de psychologische thriller Vriend van verdienste van Thomas Rosenboom uit 1985 en de film Bloedbroeders, die in het najaar van 2007 uitkwam.

Dion Mebius

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden