DNB onderzoekt rol ABN Amro bij WOL

De Nederlandsche Bank (DNB) is vorige week begonnen met een onderzoek naar de rol van ABN Amro bij de beursgang van World Online....

Volgens DNB komen deze onderzoeken vaker voor. Ook ABN Amro benadrukt het reguliere karakter. 'DNB heeft ons laten weten dat het geen speciaal onderzoek betreft. De centrale bank stelt regelmatig een onderzoek in als er commotie is over een bank. Alles draait tenslotte om vertrouwen.'

PvdA-fractielieder Ad Melkert uitte woensdag in het Financieele Dagblad kritiek op de rol van ABN Amro. 'Ik beperk mij tot de constatering dat ABN Amro krakend door de ijsvloer van de commissie Peters (die regels heeft opgesteld voor het goed besturen van een onderneming, red.) is gezakt en dat niet voldoende rekening is gehouden met de criteria van transparantie en verantwoording. Verdere kwalificaties laat ik aan betrokkenen, al of niet voor de rechter.'

Naast De Nederlandsche Bank storten ook andere toezichthouder zich op de beursgang van World Online en de rol die ABN Amro daarin speelde. Zo onderzoekt de Amsterdamse effectenbeurs AEX nog steeds of de uitspraken van topvrouw Nina Brink van World Online in overeenstemming zijn geweest met het prospectus. Brink zei in de media dat ze haar aandelen niet van de hand zou doen, terwijl ze drie maanden vóór de beursgang al tweederde van haar aandelen had verkocht.

De beurs bekijkt samen met Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) ook of de lock-up, de regeling dat bestuurders na een beursgang hun belang een tijdlang niet mogen verkopen, niet moet worden aangescherpt.

Om de beursgang van internetbedrijven te vergemakkelijken, heeft de AEX eind vorig jaar de regels voor bedrijven die een notering aan het Damrak willen krijgen versoepeld.

It-bedrijven hoefden niet langer van de laatste vijf jaar voor de beursgang drie jaar winst te laten zien. Een jaar na de oprichting mogen ze naar de beurs, als ze maar een eigen vermogen van tenminste 50 miljoen euro of een beurswaarde van ten minste 150 miljoen euro hebben. Voor grootaandeelhouders geldt sinds de wijziging geen lock-up regeling meer. Overige eigenaren - directie, oprichters en leden van de raad van commissarissen - moeten daarentegen hun aandelen een jaar vasthouden.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is altijd al een sterke tegenstander van de versoepelingen geweest. De VEB zou graag zien dat de regels werden aangescherpt. De kans daarop is aanzienlijk, omdat ook de STE wel voor een stevigere regelgeving lijkt te voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.