Nieuws

DNB: Nieuwe regels nodig nu Big Tech zich op financiële markt begeeft

De groeiende rol van ‘big tech’-bedrijven zoals Google, Amazon, Apple en Facebook in de financiële sector vraagt om bijzondere aandacht van toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB) en om nieuwe regels voor het toezicht.

De groeiende aanwezigheid van grote technologiebedrijven als Google, Amazon, Apple en Facebook in de financiële sector vraagt om een verandering in het toezicht ervan, vindt De Nederlandsche Bank. Beeld AFP
De groeiende aanwezigheid van grote technologiebedrijven als Google, Amazon, Apple en Facebook in de financiële sector vraagt om een verandering in het toezicht ervan, vindt De Nederlandsche Bank.Beeld AFP

Dat schrijft DNB in het rapport ‘Veranderend landschap, veranderend toezicht’ over de ontwikkelingen in de financiële sector. DNB vindt dat de regelgeving moet worden aangepast aan nieuwe risico’s en dat er meer Europees toezicht dient te komen. Bovendien moeten toezichthouders meer samenwerken. Door de concurrentie van de grote technologiebedrijven op de financiële markt zullen de traditionele financiële instellingen ‘stevig moeten worden uitgedaagd op de houdbaarheid van hun verdienmodellen’, aldus het rapport.

Grote technologiebedrijven zijn steeds actiever op het gebied van financiële diensten en in het betalingsverkeer, met onder meer betaalapps als Google Pay en Apple Pay. Ook verstrekken online handelsplatformen als Amazon bijvoorbeeld leningen aan webwinkeliers. ‘Dat kan voordelen brengen, zoals een betere gebruikservaring, een meer innovatieve dienstverlening en een grotere efficiëntie’, aldus Steven Maijoor, directeur Toezicht bij DNB in een verklaring.

Maar er zijn ook risico’s, vindt Maijoor. ‘Door de digitalisering vervagen grenzen tussen entiteiten die wel en niet onder toezicht staan, en kunnen er risico’s ontstaan, bijvoorbeeld in de IT. Ook zet het verdienmodellen van financiële instellingen onder druk.’

Andere regels

De coronapandemie heeft die ontwikkelingen het afgelopen jaar versneld. DNB stelt dat de entree van Big Tech een ‘heroriëntatie noodzakelijk maken van DNB en andere toezichthouders’. Er zijn nieuwe regels nodig in het toezicht, ook om te garanderen dat de consument controle houdt over zijn gegevens, aldus het rapport. Daarbij moet het vertrouwen in de financiële sector en de financiële stabiliteit worden gewaarborgd.

Omdat de ‘big techs’ veelal mondiaal opereren, is goed toezicht op hun financiële activiteiten veelal alleen mogelijk op internationaal niveau. DNB pleit daarom om te beginnen voor stringenter toezicht op Europees niveau. Daarnaast moeten toezichthouders meer samenwerken op het gebied van cyberveiligheid, databescherming, mededinging en financieel toezicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden