DNB moet 4,8 miljoen betalen na gedwongen goudverkoop

De Nederlandsche Bank (DNB) moet van de rechtbank Rotterdam ruim 4,8 miljoen euro schadevergoeding betalen aan het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken (PVG). Dit omdat de toezichthouder het fonds in 2011 ten onrechte dwong een groot deel van zijn goudbeleggingen te verkopen.

Het exterieur van De Nederlandse Bank. Beeld anp
Het exterieur van De Nederlandse Bank.Beeld anp

Het pensioenfonds breidde in oktober 2009 zijn beleggingen in fysiek goud uit tot 12 procent van zijn portefeuille. DNB vond dat het daarmee te veel risico nam en gaf het fonds de aanwijzing zijn beleggingen in goud af te bouwen tot tussen de 1 en 3 procent. Dat gebeurde op 17 februari 2011.

De goudprijs was toen hoog. Hij was al gestegen van rond de 1.000 dollar (805 euro) op het moment dat het pensioenfonds zijn goud kocht, naar 1.400 dollar. Toezichthouder DNB vond echter dat het pensioenfonds onverantwoorde risico's nam.

Het pensioenfonds stapte naar de rechter, omdat het vond dat het schade had geleden door de ingreep van DNB. De rechtbank stelde het fonds in het gelijk en ook in hoger beroep kreeg het fonds gelijk.

Lastig

Nu rustte op de schouders van de rechtbank in Rotterdam alleen nog de verantwoordelijkheid om de schade van de verkochte goudbeleggingen vast te stellen. Dat was nog lastig, want de goudprijs fluctueert sterk.

De rechtbank koos voor een model waarbij het beleid van het pensioenfonds zelf het uitgangspunt was. Het PVG had zich voorgenomen een deel van het goud te verkopen als de koers boven 1.500 dollar kwam (dat gebeurde op 20 april 2011), een deel als de prijs boven de 1.600 dollar uitkwam (vanaf 22 juli 2011) en een deel als de prijs boven de 1.700 dollar kwam (dat was op 8 augustus 2011).

Volgens de rechtbank leed het pensioenfonds aldus een schade van 5,3 miljoen euro. Maar de opbrengst van de verkoop werd destijds ook bijzonder goed belegd en leverde weer een winst op. Die werd van de schade afgetrokken, waarmee een schade van 4,8 miljoen euro resteerde. Dat is de helft van wat het pensioenfonds had geclaimd.

Het PVG is van oorsprong het fonds van de Vereenigde Glasfabrieken, die in 1995 werden overgenomen door een Frans concern. Heeft fonds heeft ruim drieduizend deelnemers. Het had eind 2013 een totaal vermogen van 375 miljoen euro.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden