DNB is de zoveelste in lange rij die aftrek hypotheekrente wil beperken

Ook de Nederlandsche Bank (DNB) is om. DNB-baas Klaas Knot riep de regering vandaag op om de hypotheekrente-aftrek te beperken. Hij is zeker niet de enige die dit wenst. Van een heilig huisje in Den Haag is bijna geen sprake meer.

null Beeld null

Het Kabinet-Rutte heeft afgesproken dat er niet aan de aftrek van de hypotheekrente wordt getornd. VVD, CDA en PVV hebben hier in het gedoogakkoord hun handtekening onder gezet. Net als bij voorgaande kabinetten is dit gevoelige onderwerp bij hen 'veilig'. Voor premier Balkenende was behoud hiervan zelfs een 'potentieel breekpunt', zo stelde hij tijdens de verkiezingscampagne in 2010.

Koste wat kost overeind
Want in Nederland was de politieke mores lange tijd dat de hypotheekrente-aftrek koste wat kost overeind moet blijven. Wie in zijn verkiezingsprogramma hier aan wilde morrelen werd genadeloos afgestraft door de kiezer.

Maar de tijden zijn aan het veranderen. Inmiddels zijn de meeste oppositiepartijen om. Zij vinden dat de hypotheekrente-aftrek veel te veel miljarden kost. Het is onzin om kapitale villa's eindeloos te subsidiëren, zo menen ze. Partijen als de SP, GroenLinks, PvdA en D66 denken hier allen zo over. Steeds meer denktanks en financiële clubs delen deze mening en ook geven steeds meer Nederlanders in opiniepeilingen dit aan.

Natuurlijk zijn er wel verschillen in hoe dit dan zou moeten. Moet de aftrek nog maar mogelijk zijn tot 300.000 euro of alleen nog maar tegen het 42 procents-tarief? De DNB stelt vandaag voor om belastingvoordeel te koppelen aan een fictief aflossingsschema.

Politieke meerderheid is nog niet zover
Uiteindelijk bepaalt Den Haag. En daar is een politieke meerderheid nog niet zover. 'Dit kabinet tornt niet aan de hypotheekrenteaftrek', zei staatssecretaris Weekers van Financiën vandaag in reactie op de uitspraken van DNB-president Knot.

Maar de meeste analisten zijn het erover eens dat er in de toekomst wat zal moeten veranderen aan de hypotheekrente-aftrek. Nederland neemt nu namelijk een unieke positie in Europa in. In andere landen zijn de voordelen veel kleiner of er helemaal niet.

Als zometeen blijkt dat er nog meer dan achttien miljard moet worden bezuinigd of als er na nieuwe verkiezingen opeens een andere samenstelling van de Tweede Kamer is, dan zou het ooit heilig huisje van de hypotheekrente-aftrek wel eens rijp voor de sloop blijken te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden