DNB: inflatie loopt op door belastingplan

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor een sterk oplopende inflatie. De stijging in 2001 hangt voor een belangrijk deel samen met de invoering van het nieuwe belastingstelsel, waarin de btw wordt verhoogd, aldus DNB....

Van onze verslaggever

In haar kwartaalbericht van december voorspelt DNB dat de inflatie in 2001 zal uitkomen op 3 procent. In juni ging de centrale bank nog uit van een stijging met 2,5 procent. Voor komend jaar gaat DNB uit van een inflatie van iets meer dan 2 procent, hetzelfde percentage als dit jaar. DNB geeft aan dat er een grote kans is dat de inflatie volgend jaar al boven de 2 procent uit komt. Deze kans is liefst 65 procent. In dat geval spreekt de bank niet meer van prijsstabiliteit, aangezien de 2 procent wordt overschreden.

De Nederlandse inflatie is bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde in 'Euroland'. Het is ook precies de 'inflatie-snelheidslimiet' die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. De ECB zal zich hier overigens pas werkelijk zorgen over maken als de inflatie in heel Euroland op het Nederlandse niveau komt.

Pikant is dat DNB de inflatie voorspelt, terwijl de ECB dat bewust niet doet. ECB-president Wim Duisenberg is huiverig om de voorspellingen te publiceren vanwege de effecten ervan. Vakbonden kunnen de voorspellingen als basis voor loononderhandelingen nemen, waardoor ze per definitie niet uit kunnen komen.

Van deze angst heeft DNB-president Nout Wellink geen last. In het kwartaalbericht staat opgetekend dat ook de krapte op de arbeidsmarkt de inflatie opjaagt. De krapte kan tot hogere lonen leiden. De komende twee jaar voorziet de bank loonstijgingen van 3,2 en 2,8 procent.

Over de ontwikkeling van de torenhoge huizenprijzen blijft de centrale bank zich zorgen maken. Zij wijst erop dat een daling van de prijzen tot een minder voorspoedige economische groei kan leiden. Dalende huizenprijzen tasten het consumentenvertrouwen aan, waardoor er uiteindelijk minder geld wordt uitgeven, zo rekent DNB voor. In een doemscenario waarin de huizenprijzen met 40 procent dalen, loopt de groei van het nationaal inkomen met 1 procent terug, meldt de bank.

DNB verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,3 procent zal groeien. Daarmee is zij een stuk optimistischer dan het Centraal Planbureau, dat op Prinsjesdag nog uitging van een plus van 2,5 procent. DNB heeft overigens zelf ook meer vertrouwen in de economie gekregen: in juni voorspelde zij nog maar een groei van 2,3 procent. Volgend jaar zwakt de groei volgens haar raming af tot 3 procent om in 2001 weer aan te trekken tot 3,2 procent. Vorig jaar kwam het economisch groeipercentage uit op 3,8 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden