DNB hoeft toch niet te betalen in goudzaak

De Nederlandsche Bank (DNB) hoeft toch geen 4,8 miljoen euro schadevergoeding te betalen aan het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) haalde dinsdag een streep door een eerder vonnis van de rechtbank in Rotterdam in de zogeheten goudzaak.

Redactie
Een goudstaaf bij De Nederlandse Bank, DNB Beeld anp
Een goudstaaf bij De Nederlandse Bank, DNBBeeld anp

DNB moest het geld van de rechter betalen omdat de toezichthouder het pensioenfonds jaren terug ten onrechte op de vingers tikte omdat het fonds te veel in goud zou beleggen. Dat dit besluit in hoger beroep wordt teruggedraaid, komt omdat het fonds volgens het CBb niet aannemelijk heeft kunnen maken dat het daadwerkelijk schade heeft geleden als gevolg van het handelen van DNB.

Gesteggel

Het gaat om een zaak die al jaren loopt. Het pensioenfonds breidde in oktober 2009 zijn beleggingen in fysiek goud uit. DNB vond dat het daarmee te veel risico nam en gaf het fonds de aanwijzing zijn beleggingen in goud af te bouwen. De zaak werd eerst al tot de hoogste rechter doorgeprocedeerd om de vraag of de ingreep van DNB wel door de beugel kon, daarna begon het gesteggel over een schadevergoeding.

De rechtbank koos voor een model waarbij het beleid van het pensioenfonds zelf het uitgangspunt was. Het PVG had zich voorgenomen een deel van het goud te verkopen als de koers boven 1.500 dollar kwam (dat gebeurde op 20 april 2011), een deel als de prijs boven de 1.600 dollar uitkwam (vanaf 22 juli 2011) en een deel als de prijs boven de 1.700 dollar kwam (dat was op 8 augustus 2011).

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden