Nieuwsprivate equity

DNB: geen zorgen over overname verzekeraar Vivat

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft geen principiële bezwaren tegen private equity-bedrijven die zich op Nederlandse verzekeraars storten. ‘We moeten geen karikatuur maken van private equity. Er zijn slechte voorbeelden, maar ook goede’, aldus Olaf Sleijpen, divisiedirecteur verzekeraars van DNB, maandag in een interview met het FD.

Joris Tieleman
De Nederlandsche Bank in Amsterdam.  Beeld Ton Koene
De Nederlandsche Bank in Amsterdam.Beeld Ton Koene

Vorige maand werd bekend dat Vivat, het moederbedrijf van onder meer Zwitserleven en Reaal, wordt verkocht aan ­Athora, een verzekeringsbedrijf op Bermuda. De verkoop luidt de komst in de Nederlandse verzekeringsmarkt in van private equity-bedrijven, investeerders die bedrijven opkopen, reorganiseren en met winst doorverkopen.

Hoewel DNB nog toestemming moet verlenen, toont Sleijpen zich positief. Hij is enthousiast over het feit dat er partijen zijn die brood zien in Nederlandse levensverzekeraars. Vanwege de aanhoudend lage rente hebben die moeite voldoende rendement te halen. De nieuwe eigenaren hopen dit te doen door de polisgelden in hoger renderende, maar ook riskantere fondsen te beleggen.

Zwitserlevengevoel

Wat betekent dit voor het zwitserlevengevoel van Nederlandse polishouders en de verzekerden bij Reaal? Het risico bestaat dat hun polissen worden verplaatst naar andere dochterbedrijven van Athora, zoals dat in financiële vrijhaven Ierland, waar het toezicht minder streng is dan in Nederland. Dit zou het makkelijker maken om dergelijke riskante investeringen te doen.

Sleijpen van de DNB ziet dit als een ‘terechte zorg’. Hij ziet echter geen mogelijkheden om het te voorkomen. ‘De spelregel van de binnenmarkt is dat we de kwaliteit van de collega-toezichthouder als gelijkwaardig moeten zien.’

VERDER LEZEN

Nadat het Chinese moederbedrijf in zwaar weer was terechtgekomen, krijgt verzekeraar Vivat een nieuwe eigenaar: investeerder Athora uit Bermuda. Wat betekent dat voor de 2,5 miljoen polishouders? Vier vragen over de overname van Vivat.

Verdienen Chinezen het meest aan vakbondspolissen? Peter de Waard schreef er een column over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden