DNB: geen korting op pensioenen bij 155 fondsen

Geen van de 155 pensioenfondsen die extra onder de loep liggen bij De Nederlandsche Bank (DNB), hoeft de pensioenen te verlagen om de financiële situatie te verbeteren. Dat meldt de toezichthouder dinsdag na beoordeling van de herstelplannen van de betreffende fondsen. Eén fonds moet nog wel een nieuw, beter onderbouwd herstelplan indienen.

Protesterende CNV-leden bij de behandeling van nieuwe pensioenregels in de Tweede Kamer in oktober vorig jaar.Beeld anp

Pensioenfondsen mogen sinds dit jaar langer de tijd nemen om hun zwakke financiële situatie aan te pakken, maar moeten dan wel met een goed doortimmerd plan komen. Een herstelplan moet binnen twaalf jaar leiden tot een gezonde verhouding tussen de verplichtingen en het vermogen. Gemiddeld nemen fondsen daar 6,5 jaar de tijd voor, blijkt uit de door DNB beoordeelde herstelplannen.

Voorheen moest de dekkingsgraad van pensioenfondsen binnen drie jaar herstellen. Veel fondsen die door de financiële crisis en lage rente in moeilijkheden waren gekomen, moesten daardoor de afgelopen jaren korten op de pensioenen of de premies verhogen.

Herstelplannen

Eind juni werd bekend dat tweederde van de Nederlandse pensioenfondsen er zo slecht voor staat dat ze (in veel gevallen voor de tweede keer) een herstelplan moeten indienen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Onder de fondsen wier financiële situatie zorgelijk is, bevinden zich vier van de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland. De dekkingsgraad van het ambtenarenfonds ABP, het zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PME en PMT bevond zich op 1 januari onder de minimumgrens die DNB stelt.

Dat de pensioenfondsen bepaald niet in blakende conditie verkeren, was al enige tijd duidelijk. De fondsen publiceren maandelijks of eenmaal per kwartaal hun dekkingsgraad. Bij de meeste fondsen kachelde die graadmeter van financiële gezondheid het afgelopen jaar gestaag achteruit. De oorzaak is de sterk gedaalde rente. Door die lage rente moeten pensioenfondsen veel meer vermogen opbouwen om hun deelnemers waardevaste pensioenen te kunnen uitkeren. De fondsen profiteren wel van de flinke waardestijging van hun aandelenpakketten, maar die winst kan de tegenvaller van de rentedaling niet compenseren.

Beeld anp

Kredietcrisis

Na de kredietcrisis zaten veel pensioenfondsen ook al in de problemen. In 2009 moesten zij daarom een eerste herstelplan bij DNB indienen. Die herstelplannen liepen vijf jaar. Om weer boven Jan te komen moesten fondsen vervelende maatregelen nemen als premieverhogingen, indexatiepauzes en verlaging van het opbouwpercentage. Sommige pensioenfondsen, waaronder ABP, PME en PMT moesten de pensioenuitkeringen zelfs verlagen.

Sinds 1 januari 2015 gelden er nieuwe regels voor de herstelplannen van de pensioenfondsen. De fondsen mogen er nu tien jaar over doen om weer financieel gezond te worden in plaats van vijf jaar. Daardoor zijn kortingen op de pensioenen minder snel nodig. Als het wel nodig is, mogen fondsen die korting over tien jaar uitsmeren. Vroeger moest de pijn meestal in één jaar worden genomen.

De keerzijde hiervan is dat ook indexatie (het verhogen van de pensioenen als de dekkingsgraad hoog genoeg is) langer op zich laat wachten en langzamer verloopt dan in het oude systeem.

Lees ook: Nieuwe rekenregels laten pensioenpremies stijgen

De pensioenpremies zullen volgend jaar met gemiddeld 5 procent stijgen, voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB). De financiële toezichthouder verlaagde de rekenrente waarmee de pensioenfondsen hun pensioenverplichtingen moeten berekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden