DNB gaf intern verklaring over bijklussende prostituee

Geld, goud en vertrouwelijke informatie van De Nederlandsche Bank (DNB) kun je niet toevertrouwen aan iemand die er in haar vrije tijd een bijbaan op nahoudt als sm-meesteres annex escort. Die conclusie trekt DNB uit een affaire met een werkneemster die ook prostituee was.

Redactie
President Klaas Knot (L) en directielid Frank Elderson tijdens de presentatie van het jaarverslag 2014 van de Nederlandsche Bank. Beeld ANP
President Klaas Knot (L) en directielid Frank Elderson tijdens de presentatie van het jaarverslag 2014 van de Nederlandsche Bank.Beeld ANP

'DNB bepaalt inderdaad niet wat haar medewerkers in hun vrije tijd doen. Ik hecht daar persoonlijk ook sterk aan', zegt juridisch directeur Frank Elderson in een interview op het intranet van de centrale bank. Maar: 'Geheime, betaalde nevenactiviteiten in de prostitutie maken je chantabel.'

Aanleiding voor Eldersons bespiegeling is de vorig jaar ontslagen medewerkster bij de afdeling die toeziet op de trustsector in Nederland. Onder de naam 'Conchita van der Waal' verhuurde de veertiger zich als high class nymphomaniac. Het verhaal waarin zakenblad Quote het ontslag van Conchita vorige maand onthulde werd wereldnieuws. Met name de foto waarop de toezichthoudster een SS-pet draagt trok de aandacht.

In de media reageert DNB tot nu toe niet inhoudelijk op de affaire. Er kwam ook geen repliek op critici die stelden dat de zedenmeesters van DNB niets te maken hebben met de uitspattingen die hun werknemers zich buiten kantoortijd permitteren. Maar aangezien veel medewerkers in hun omgeving vragen en grapjes om de oren kregen over de kwestie, licht Elderson intern wel toe wat zijn afwegingen waren om de bijklussende collega op straat te zetten.

Kwetsbaar

'Omdat het in ons werk vooral draait om vertrouwen moeten wij in onafhankelijkheid onze taken kunnen uitvoeren', zegt Elderson. 'Daarom zijn er bijvoorbeeld regels over de hoogte van geschenken e.d. die we mogen accepteren. Niet omdat we roomser dan de paus willen zijn, maar simpelweg omdat we elke schijn moeten voorkomen dat we vatbaar zijn voor andere belangen dan het algemeen maatschappelijk belang.' En dan moet je je niet kwetsbaar maken in de prostitutie.

Hoewel Conchita in een interview met Passie enkele jaren geleden al niet onder stoelen of banken stak dat zij naast haar sekswerk een 'uitdagende baan heeft in de financiële sector' was bij DNB niets over haar dubbelleven bekend. Totdat er op de afdeling compliance vorig jaar een mapje werd bezorgd met foto's waarop de toezichthoudster duidelijk herkenbaar is.

Elderson: 'We hebben gedaan wat je van een toezichthouder mag verwachten: op het moment dat we op de hoogte kwamen van deze zaak hebben we ingegrepen met ontslag tot gevolg, een stap die volledig door de rechter is onderschreven.'

Of de publiciteit daarmee ook ten einde is, valt nog te bezien. Quote schrijft op haar site dat het inmiddels 'van verschillende kanten' tips krijgt over andere DNB-bankiers die 'het etiket onkreukbaar onwaardig zijn'. Het zou gaan om 'anekdotes over drank- en drugsmisbruik en buitenechtelijke, intercollegiale verhoudingen'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden