DNB: Economische neergang aanstaande

De Nederlandsche Bank verwacht dat de kredietcrisis en de groeivertraging van de Amerikaanse economie dit en volgend jaar de Nederlandse economie zullen drukken.

Van onze verslaggever Ferry Haan

Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank (DNB) ziet een ‘omslag in het economisch beeld’. Hij waarschuwt dat de groei dit jaar nog gezond oogt, maar vooral wordt veroorzaakt door een naijleffect van het goede jaar 2007. Wanneer voor dit effect wordt gecorrigeerd, dan groeit de economie dit jaar nog nauwelijks.

De oorzaak ligt in het buitenland. Het lijdt ‘nauwelijks twijfel dat er een negatieve doorwerking zal zijn’, aldus DNB. ‘De huidige turbulentie op de financiële markten en de situatie in de Verenigde Staten zullen doorwerken in Europa en Nederland’, voegt Wellink toe.

DNB verwacht dat de drukkende effecten vooral in 2009 zichtbaar zullen worden. ‘We merken er op zijn vroegst wat van in de tweede helft van dit jaar. En dan waarschijnlijk pas later in die tweede helft’, zei Wellink.

In het jaarverslag geeft DNB geen concrete verwachtingen wat betreft de economische groei. In december echter stelde het instituut nog voor de komende twee jaar een groei te verwachten van rond de 2 procent.

Bij die raming was echter nog niet duidelijk in welke mate de huidige kredietcrisis gevolgen zou hebben. De kredietcrisis ontstond na problemen begin vorig jaar door de zogenoemde subprime-hypotheken, de onderkant van de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Volgens Wellink is de huidige crisis waarin banken zich bevinden nog niet voorbij. ‘Banken wereldwijd hebben nu 232 miljard euro afgeschreven. Sommige lieden geloven dat de afwaarderingen zullen oplopen naar 400 tot 500 miljard. Dit gaat nog wel even zo door. Minstens nog een aantal kwartalen’, aldus Wellink.

President van DNB Nout Wellink (midden) (ANP) Beeld
President van DNB Nout Wellink (midden) (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden