DNB: consument merkt pas in 2015 economisch herstel

De Nederlandse economie staat op een omslagpunt, maar het duurt nog zeker tot 2015 voordat de consument dat in zijn portemonnee merkt en ook daadwerkelijk meer gaat uitgeven. Dat blijkt uit de jongste economische ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB), die vandaag zijn gepubliceerd.

DNB is somberder dan een halfjaar geleden,Beeld ANP

Na een krimp van 1 procent in 2013 rekent DNB voor volgend jaar op een bescheiden groei van 0,5 procent. Dat herstel wordt nog hoofdzakelijk gedreven door de export. Pas in 2015 trekt ook de particuliere consumptie iets aan (0,3 procent), geholpen door een 2,5 procent hogere koopkracht. De economie groeit dan naar verwachting met 0,9 procent.

Daarmee is DNB somberder dan een halfjaar geleden, toen nog van een groei van 1,1 procent in 2015 werd uitgegaan. De raming voor 2013 was toen een min van 0,8 procent. Ook over de arbeidsmarkt is de centrale bank negatiever. De werkloosheid loopt naar verwachting op van 6,8 procent in 2013 naar 7,4 procent volgend jaar, en daalt ook in 2015 nog niet.

Begrotingstekort daalt in 2015
Het begrotingstekort, dit jaar 3,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), loopt volgend jaar op naar 3,4 procent en daalt in 2015 tot 3,1 procent. Daarmee is DNB wel positiever over de overheidsfinanciën dan een halfjaar geleden, maar het tekort blijft ondanks de extra bezuinigingen ook in 2015 boven de Europese norm van 3 procent.

In tegenstelling tot de vorige raming in juni heeft DNB geen rekening gehouden met de verlaging van de pensioenopbouw zoals die in het regeerakkoord is afgesproken. Over die maatregel, die leidt tot lagere pensioenpremies en dus de koopkracht kan bevorderen, onderhandelt het kabinet momenteel met de oppositie.

Als de verlaging wordt doorgevoerd, al dan niet in afgezwakte vorm, zal dat volgens DNB een positief effect hebben op de consumptie. Om inzichtelijk te maken hoe dat uit zou kunnen werken, heeft de bank een alternatief scenario uitgewerkt waarin de particuliere consumptie door onder meer de pensioenmaatregel hoger komt te liggen.

In dat scenario komt de economische groei volgend jaar op 0,7 procent en in 2015 op 1,1 procent. Met name de woningmarkt zou profiteren van de sterkere stijging van de beschikbare inkomens. Ook de werkloosheid en het begrotingstekort vallen in zowel 2014 als 2015 lager uit dan in het basisscenario.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden