DNB: bitcoin is geen bruikbaar alternatief voor geld

Virtuele valuta's als de bitcoin zijn geen bruikbaar alternatief voor het huidige geld en het is onwaarschijnlijk dat zij dat op afzienbare termijn wel zullen worden. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB), die eerder al waarschuwde dat er risico's kleven aan beleggingen in digitale 'munten'.

null Beeld afp
Beeld afp

'Virtuele valuta's staan momenteel volop in de belangstelling door hun innovatieve karakter en de vraagtekens die zij zetten bij het huidige financiële systeem', schrijft DNB. 'Maar dat maakt ze niet tot een middel dat de basisfuncties van geld vervult.' Als ruilmiddel zijn ze volgens de centrale bank tot op zekere hoogte geschikt, maar als rekeneenheid en oppotmiddel niet, omdat de waarde daarvoor te sterk fluctueert.

Virtuele valuta's zoals bitcoin zijn digitale eenheden die kunnen worden verkregen door het oplossen van cryptografische berekeningen door iedereen die over een computer met voldoende rekenkracht beschikt. Er kunnen met name online anoniem betalingen mee worden gedaan aan partijen die dergelijke valuta's als betaalmiddel accepteren.

Enorme verliezen
Gedreven door speculatie kende de marktwaarde van de bitcoin de afgelopen tijd hoge pieken en diepe dalen. Zo steeg de koers van zo'n 200 dollar in november 2013 naar 1200 dollar begin december, omdat gegokt werd op een groeiende belangstelling in China. Toen de Chinese centrale bank zijn twijfels uitsprak over de virtuele munt, kelderde de koers echter in een paar dagen tijd weer naar 700 dollar.

Dergelijke schommelingen zouden leiden tot enorme prijsverschillen van dag tot dag als de bitcoin gebruikt zou worden als rekeneenheid. Ook als spaarmiddel is de bitcoin om dezelfde reden niet erg geschikt, omdat beleggers een groot risico lopen om snel grote hoeveelheden geld te verliezen.

Ook de geschiktheid als ruilmiddel is beperkt. 'Hoewel de media-aandacht wellicht anders doet vermoeden, is het gebruik van deze valuta's nog zeer kleinschalig', stelt DNB. Het ging vorig jaar om minder dan 1000 transacties per dag in Nederland, tegen ruim 16 miljoen betalingen met euro's per dag. Dat relatief lage aantal is volgens de centrale bank 'niet zo vreemd gezien de nadelen die er aan kleven.'

Magneet voor fraudeurs
De Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) waarschuwt deze week voor de risco's van fraude bij het gebruik van bitcoin. De munteenheid zou een magneet zijn voor fraudeurs vanwege de nieuwheid en doordat het betaalverkeer niet wordt gereguleerd.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden