DNB bezorgd over Nederlandse banken in Azie

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de controle op de Aziatische vestigingen van Nederlandse banken verscherpt wegens de financiële crisis in Azië....

Van onze verslaggever AMSTERDAM

Zo moeten de Nederlandse banken op dit moment met grotere regelmaat aan de centrale bank rapporteren over de landenrisico's. Als de banken te veel geld hebben uitgeleend in de Aziatische landen grijpt De Nederlandsche Bank in.

Aan de andere kant probeert de centrale bank de Nederlandse banken gerust te stellen over de huidige crisis in het Japanse bankwezen. 'Een telefoontje doet soms wonderen', zegt De Swaan.

De Swaan zegt dat een 'systeemcrisis' op de loer ligt. Zo'n crisis ontstaat als enkele banken omvallen en de andere banken elkaar gaan wantrouwen. Als ze op elkaar vorderingen gaan opeisen en elkaar geen kredieten meer vestrekken, kan een domino-effect optreden waarbij de ene bank de andere meesleept naar de ondergang.

De ondergang van het japanse effectenhuis Yamaichi heeft zo'n crisis dichterbij gebracht. De Japanse centrale bank werkt samen met een aantal collega's, waaronder De Nederlandsche Bank, om zo'n nachtmerrie-scenario te voorkomen. Belangrijk element is dat ze zorgen voor genoeg liquiditeit bij de banken.

De economie en het bedrijfsleven kunnen zo voldoende kredieten opnemen. De economie blijft draaien. Zo heeft de Japanse centrale bank zich garant gesteld voor Yamaichi. De Swaan gaat ook het toezicht op de Nederlandse banken reorganiseren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden