Dividendfondsen houden nog een beetje stand

Nu de aandelenbeurzen al bijna drie jaar ononderbroken dalingen meemaken, hebben beleggers steeds meer oog voor het rendement dat aandelen nog wél opleveren....

Maar de dividenden staan onder druk vanwege tegenvallende resultaten. Dat is overigens geen unieke gebeurtenis. Uit een studie van beleggingsstrateeg Peter van Doesburg van Kempen en Co blijkt dat de gemiddelde uitbetalingsratio - dat deel van de nettowinst dat bedrijven aan de aandeelhouders betalen in de vorm van dividend - in de afgelopen 120 jaar is gedaald van 80 tot 40 procent van het nettoresultaat.

Spectaculair is Van Doesburgs conclusie dat een lage uitbetalingsratio niet garant staat voor hoge toekomstige winsten. Integendeel: bedrijven die veel dividend uitbetalen doen het in de studie van Van Doesburg op termijn juist beter dan bedrijven die karig zijn in hun dividendbeleid. Opmerkelijk. Het algemene idee is immers dat bedrijven die een groot deel van de gemaakte winst binnenboord houden, daarmee mee investeren, en zo de winstgevendheid op termijn omhoog kunnen krikken. Niet waar, blijkt uit de studie van Van Doesburg: hoe hoger de uitbetalingsratio, hoe hoger de toekomstige groei van de resultaten.

Er zijn beleggingsfondsen op de markt die investeren in bedrijven met een hoog dividendrendement - het betaalde dividend gedeeld door de beurskoers. Dat is dus niet precies hetzelfde als een hoge uitbetalingsratio: het deel van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd.

Vooral in de Verenigde Staten zijn veel dividendfondsen actief. In Nederland heeft het ING-concern een fonds dat zich specifiek richt op bedrijven met een hoog dividendrendement. Uit cijfers van fondsvergelijker Morningstar blijkt dat het fonds het in de afgelopen jaren goed heeft gedaan. In 2001 bijvoorbeeld boekte het fonds een positief rendement van 8,9 procent, terwijl de algemene wereldwijde MSCI index bijna 15 procent verloor. In 2002 scoorde het fonds van ING (en Postbank) weliswaar een min van 11 procent, maar de markt deed het met 32 procent negatief nog slechter. En ook dit jaar scoort het fonds met een verlies van ruim 6 procent nog iets beter dan de index.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden