PROFIEL

Dit is het brein achter de koers van TMG

Grootaandeelhouder Frank Botman trekt aan de touwtjes bij De Telegraaf, denken experts. Zij schetsen hem als machtig investeerder voor wie De Telegraaf een simpele rekensom is.

Haro Kraak
Frank Botman was jarenlang de financiële rechterhand van John de Mol. Beeld Maurits Giesen
Frank Botman was jarenlang de financiële rechterhand van John de Mol.Beeld Maurits Giesen

Hoe zou grootaandeelhouder Frank Botman dinsdagochtend De Telegraaf van de mat gepakt hebben? De hoofdredacteur die naar verluidt op zijn aandringen is ontslagen, Sjuul Paradijs, stond levensgroot op de voorpagina. In kapitalen: 'Sjuul, deze krant is voor jou.'

Ook binnenin stond de krant vol met loftuitingen voor Paradijs, de belichaming van De Telegraaf, volgens de redactie. In de meeste kranten werd Botmans naam genoemd als de man die bij moederbedrijf TMG aan de touwtjes trekt, maar De Telegraaf zelf hulde zich in stilzwijgen. Zou de redactie bang zijn voor de macht van Botman, die met het bedrijf Dasym 20 procent van TMG in handen heeft?

Financiële rechterhand

Botman (1965) was jarenlang de financiële rechterhand van John de Mol, hij heeft een geschat vermogen van ruim 30 miljoen euro (bron: Quote) en was als investeerder betrokken bij Bol.com, TomTom, Endemol, Amazon en nog vele andere bedrijven wereldwijd in met name de media en technologie. Wie is deze man die bij TMG een spin in het web is?

'Ik heb bij hem nog nooit een passie voor media ontdekt. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in macht en geld', zegt Fons van Westerloo, die met hem heeft samengewerkt bij de overname van de zender Talpa door RTL en daarna met hem in de Raad van Toezicht van RTL zat. 'Hij is een briljante investeerder en heeft het voor elkaar gekregen in de luwte te blijven.'

Botmans kamer in zijn kantoor in Naarden lijkt op een beursvloer: overal hangen schermen met koersen. Van Westerloo: 'Botman heeft enorm veel energie, is altijd bezig met meer kopen en werkt non-stop. Om vijf uur 's ochtends begint hij en om elf uur 's avonds zit hij er nog - als je op de wereldmarkt handelt, moet dat ook natuurlijk. Hij schaakt altijd op meerdere borden tegelijk.'

Na een presentatie bij RTL Z stapte Botman op Van Westerloo af. 'Ik wil RTL Z overnemen', zei hij. Hij bood 70 miljoen euro, maar Van Westerloo hield vol dat RTL Z niet te koop was, ook al bood hij een miljard. 'Jij ziet niet in hoeveel macht je met RTL Z kunt uitoefenen', zou Botman hebben gezegd.

Mavo

Op zijn 15de belegde Botman voor het eerst met zijn buurman op de beurs aan het Damrak in Amsterdam. Na de mavo studeerde hij aan de heao om vervolgens in 1989 te gaan werken voor de effectenbank Van Meer James Capel. Als vermogensbeheerder werkte hij bij IBM en investeringsmaatschappij HAL.

Daarna strikte John de Mol het financiële talent; Botman richtte voor hem Talpa Capital op. Hij zou De Mols vermogen hebben verdubbeld. Hun bedrijf Cyrte Investments werd in 2007 voor 85 procent overgenomen door Delta Lloyd, Botman vergaarde de rest van de aandelen. Daarna richtte hij in 2008 Dasym op om De Telegraaf over te nemen.

Botman zou het brein zijn achter het voorgenomen beleid bij TMG, waar onder meer De Telegraaf, Skyradio, Radio Veronica en GeenStijl.nl onder vallen. In een zeldzaam interview met het online-videokanaal 7Ditches liet hij een jaar geleden al weten wat volgens hem het beste is voor TMG: de submerken verzelfstandigen en commercieel beter uitbaten. Dat is precies wat topman Geert-Jan van der Snoek nu probeert door te voeren bij De Telegraaf. Sjuul Paradijs was vanaf het begin fel tegen en werd het boegbeeld van de oppositie. Dat heeft hem de kop gekost.

Het Telegraaf-commentaar gisterochtend. Beeld Io Cooman
Het Telegraaf-commentaar gisterochtend.Beeld Io Cooman

'Ik weet zeker dat Botman en Van der Snoek wekelijks overleggen over de strategie', zegt mediaonderzoeker Piet Bakker. 'Dat lijkt me niet echt een teken van fatsoenlijk bestuur, een grootaandeelhouder die met de topman de koers bepaalt.'

Achter de schermen is bij TMG al jaren een strijd gaande tussen de aandeelhouders, waarvan Dasym van Botman en de Brabantse textielfamilie Van Puijenbroek, die 30 procent in handen heeft, de grootste zijn. Bij de aanstelling van een nieuwe topman lag een van de twee partijen telkens dwars. Toen vond Botman de gouden oplossing: zijn vriend Geert-Jan van der Snoek, die eerder de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) leidde, is petekind van de familie Van Puijenbroek. Ze konden hem niet weigeren.

'Laaielichter'

'Van der Snoek zit er om uit te voeren wat Botman wil', zegt ook mediastrateeg Marianne Zwagerman, voormalig TMG-directielid. Volgens haar heeft Botman een eigen agenda. Hij zou TMG van de beurs willen halen, willen opknippen en verkopen. 'Het is een simpele rekensom. Al het eigendom van TMG - het gebouw, de drukpersen, de aparte takken - is meer waard dan de huidige beurskoers. Dat maakt TMG een prooi voor activistische aandeelhouders als Botman.'

Toen investeerder Marcel Boekhoorn tussen 2009 en 2013 een juridische strijd voerde tegen Botman over zijn TMG-aandelen, gaf Botman in de rechtbank al toe dat hij bezig was een overname voor TMG voor te bereiden. Boekhoorn verloor de zaak uiteindelijk en noemde Botman 'een laaielichter met een stropdas'.

Van der Snoek ontkent dat hij een stroman van Botman is. Wel heeft hij voor Botmans investeringsvehikel Dasym gekozen om digitaal verder te gaan met TMG, kondigde hij aan op de aandeelhoudersvergadering van TMG, waar Botman de opvallende afwezige was. De twee bedrijven richten een fonds op voor de ontwikkeling van digitale distributiemodellen, waaronder een streamingdienst. Voorlopig zal de invloed van Botman bij TMG eerder toe- dan afnemen.

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden