Disneybaas blijft tot 2006 ondanks stevige revolte

Michael Eisner, de topman van entertainmentgigant Disney, stapt over twee jaar op, zo heeft hij vrijdag bekendgemaakt. Met de kritiek van aandeelhouders en oud-bestuursleden op zijn functioneren heeft het besluit niets van doen, zei Eisner....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

In een brief aan de raad van bestuur legde Eisner (62) uit dat hij in 2006 gewoon met pensioen gaat. 'Ik weet dat we een uitdagende tijd achter de rug hebben', schreef hij. Maar op de recente perikelen binnen het bedrijf ging hij niet in.

Dit voorjaar kreeg Eisner te maken met een revolte van de oud-bestuursleden Roy Disney (een neef van Walt Disney) en Stanley Gold. Een onverwacht grote groep beleggers sloot zich aan bij de criticasters, die Eisner verweten dat hij de artistieke kern van de onderneming en de erfenis van Walt Disney ondermijnde.

Tijdens een tumultueuze aandeelhoudersvergaring in Philadelphia werd Eisner bijna gedwongen op te stappen. In plaats daarvan legde hij alleen zijn functie neer als voorzitter van de raad van commissarissen, maar bleef wel chief executive officer: uitvoerend topman. Dat is hij nu twintig jaar.

In een interview met the Wall Street Journal ontkende Eisner vrijdag stellig dat zijn besluit iets te maken had met de kritiek op zijn leidersschap. Hij was 'niet gevraagd en helemaal niet gedwongen door de huidige omstandigheden' om te vertrekken. 'Dit was het moment om de raad twee jaar de tijd te geven, zodat er een comfortabele opvolgingsperiode zal zijn.'

Onder Eisners leiderschap groeide het bedrijf uit tot een agressief amusementsimperium dat naast de Disney-producten winstgevende pretparken en een sterke televisie-tak ging omvatten. De beurswaarde explodeerde, van 2,8 miljard dollar in 1984 toen Eisner aantrad, naar ruim 58,4 miljard (47,8 miljard euro) op dit moment.

De afgelopen jaren kelderde het aandeel echter en daalden de winstcijfers. Een vijandig overnamebod van kabelbedrijf Comcast werd eerder dit jaar afgeslagen. Maar de financiële problemen zetten de deur open voor de felle campagne van Disney en Gold, die de aanval openden met hun website savedisney.com. Daar bestrijden ze de topmanager nog steeds.

Momenteel zit Disney weer in de lift omhoog. Het tweede kwartaal van dit jaar bracht goed nieuws: de winst steeg 604 miljoen dollar, of 29 cent per aandeel. Dat was 20 procent meer dan een jaar geleden kon worden gemeld. Het aandeel doet nu ruim 23 dollar op de New York Stock Exchange; aanmerkelijk beter dan de ruim 19 van eind vorig jaar.

Eisner denkt dat de groei duurzaam zal zijn, zei hij gisteren. Hij heeft nog twee jaar om dat te bewijzen en zijn plek in de geschiedenis van het roemruchte bedrijf vorm te geven. Daarna, zo eindigde hij zijn brief: 'Ik ga naar Disneyland!'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden