Discussie scheefwonen laait op na nieuw rapport

Er is wellicht meer onderzoek nodig naar een goede aanpak van het scheefwonen. Dat concluderen de Woonbond en de koepel van woningcorporaties Aedes na commotie over een door hen besteld rapport.

Wilco Dekker
Er blijken meer scheefwoners te zijn dan gedacht. Beeld anp
Er blijken meer scheefwoners te zijn dan gedacht.Beeld anp

Uit dat zaterdag gepubliceerde rapport blijkt dat 418 duizend huishoudens met een gezinsinkomen van 38 duizend euro of meer in feite te veel verdienen om in een gesubsidieerde huurwoning te wonen. Hun inkomen is te hoog voor de sociale huurwoning. Daarnaast wonen nog eens 332 duizend huurders gezien hun inkomen eigenlijk te duur. Ze krijgen daardoor meer huurtoeslag dan nodig is.

De NOS concludeerde zaterdag op basis van eigen onderzoek onder corporaties dat de aanpak van de overheid om deze scheefwoners te laten doorstromen naar duurdere huisvesting stokt: driekwart van de 57 geraadpleegde woningcorporaties stelt dat het kabinetsbeleid om mensen met een hoger inkomen uit hun sociale huurwoning te krijgen, nog niet van de grond komt.

Eerder op zaterdag zei de NOS nog dat 547 duizend huishoudens gezien hun inkomen ten onrechte in een sociale huurwoning wonen. Dat cijfer bleek uit een conceptrapport van september te komen. In het eindrapport waren het er 129 duizend minder.

Seinen op groen

Volgens minister Stef Blok (Wonen) begint de aanpak van scheefwonen juist te werken. Corporaties krijgen sinds 2013 van Blok de mogelijkheid de huren voor de hogere inkomens extra te verhogen. In het eerste jaar dat dit mocht, is het aantal huurders dat eigenlijk niet in een sociale huurwoning hoort met 3 procent gedaald, stelt het ministerie. Een woordvoerder zegt dat de minister heeft gekozen voor een geleidelijke aanpak, maar dat alles erop wijst dat dit beleid gaat werken. 'Alle seinen staan op groen dat deze groep gaat doorstromen.'

Het probleem bij de 'doorstromingsprikkel' zou het grote verschil zijn tussen de maximale huur in corporatiewoningen (710 euro) en de prijzen van huurwoningen in de vrije sector. Die beginnen in de Randstad bij circa 900 euro per maand. Volgens het ministerie kan het aanbod van betaalbare woningen in de vrije sector omhoog nu het voor institutionele beleggers aantrekkelijker is geworden deze woningen te gaan bouwen. Ook zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen met lage inkomens in te dure sociale huurwoningen terechtkomen.

Volgens de Woonbond en Aedes blijkt dat het probleem complexer is dan gedacht. Dat komt onder meer doordat inkomens sterker fluctueren dan was voorzien. Dat heeft te maken met het grote aantal zzp'ers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden