Discussie laait weer op over wapenverkoop

Na de bloedige schietpartij in Atlanta gaan in het Amerikaanse Congres weer stemmen op de regels voor de verkoop van wapens te verscherpen....

De pogingen om beperkingen te stellen aan de verkoop van wapens kregen een impuls na de schietpartij op de middelbare school in Colorado, drie maanden geleden. Twee jongens schoten toen elf medescholieren en een leraar dood en pleegden vervolgens zelfmoord.

Onder druk van de publieke opinie besloot de Senaat een gat in de wet te dichten en het toezicht op de gun shows te verscherpen. Wapenliefhebbers kunnen daar wapens kopen zonder dat er vragen worden gesteld. Wapenwinkels moeten eerst controleren of hun klanten geen strafblad hebben, voordat ze een wapen aan hen mogen verkopen.

De maatregelen van de Senaat liepen echter vast, doordat een soortgelijk wetsvoorstel werd verworpen in het Huis van Afgevaardigden. Na druk lobbyen door de National Rifle Association (NRA), de machtige organisatie van wapenbezitters, werd het wetsvoorstel verworpen.

Vertegenwoordigers van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden gaan nu praten over mogelijkheden alsnog maatregelen te nemen. Maar het is de vraag of de onderhandelingen iets zullen opleveren.

Tal van Congresleden, ook Democraten, zijn bang de NRA tegen zich in het harnas te jagen. De organisatie, die onder leiding staat van de filmacteur Charlton Heston, staat erom bekend dat zij agressief campagne voert tegen voorstanders van 'gun control'.

Terwijl de zaak op landelijk niveau vastzit, hebben verscheidene staten wel stappen genomen om de verkoop van wapens aan banden te leggen. California kondigde onlangs een verbod af op de invoer en verkoop van snelvuur-wapens. Onder de maatregel mogen wapens met meer dan tien patronen voortaan niet meer verkocht worden in de staat.

'Wapens doden wel degelijk mensen', zei de Democratische gouverneur Gray Davis toen hij vorige week zijn handtekening onder de wet zette. Het was een toespeling op de leuze van de NRA, die betoogt dat niet de moordpartijen niet aan wapens, maar mensen zijn te wijten.

Uit opinie-peilingen blijkt dat de meeste Amerikanen voor het verbieden van snelvuur-wapens zijn en ook geen probleem hebben met verplichte registratie van alle wapens. President Clinton is daar een voorstander van, maar die maatregel maakt weinig kans in het Congres.

Een andere maatregel die verscheidene staten willen invoeren is de regel dat mensen maar één wapen per maand mogen kopen. Op die manier willen ze tegengaan dat stromannen de wapens kopen en ze doorverkopen aan minderjarigen of mensen met een strafblad.

Uit frustratie over het uitblijven van maatregelen op federaal niveau zijn verscheidene steden processen begonnen tegen wapenfabrikanten. Zij willen hen verantwoordelijk stellen voor het geweld op straat. De steden putten hoop uit het offensief tegen de tabaksindustrie die heeft beloofd honderden miljarden te betalen als schadevergoeding voor de talloze gevallen van mensen die kanker hebben gekregen.

Een rechtbank in New York stelde een aantal wapenfabrieken en distributeurs dit voorjaar verantwoordelijk voor de dood van drie jongelui die op straat werden doodgeschoten.

Een van de wapenfabrikanten, de beroemde Colt-fabriek, begon onlangs onderhandelingen met de staat New York over maatregelen om het toezicht op wapenhandelaars te verscherpen.

Verder zou de fabriek ook de kogels die worden gebruikt bij het testen van wapens aan de autoriteiten moeten geven. Daardoor wordt het veel makkelijker wapens die bij een misdaad zijn gebruikt te traceren. Een ander idee is dat de wapenfabrieken geld gaan storten in een fonds voor de steun aan slachtoffers van misdaden met vuurwapens.

Maar naar verluidt zijn de besprekingen vastgelopen en is New York nu van plan als eerste staat een proces tegen de wapenfabrikanten te beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.