NieuwsScheringa Museum

Dirk Scheringa’s megalomane museum wordt woon- en zorgcentrum

Het megalomane, nooit afgebouwde museum van voormalig DSB-eigenaar Dirk Scheringa in het Noord-Hollandse dorp Opmeer krijgt na tien jaar een bestemming. Het wordt een woon- en zorgcentrum.

Het voormalige Scheringa Museum staat al een decennium leeg. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het voormalige Scheringa Museum staat al een decennium leeg.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De nieuwe eigenaar wordt de SVE Group van vastgoedondernemer Sjan van Ettekoven uit Hollandsche Rading in Utrecht. Hij zal nu met de gemeente Opmeer moeten gaan steggelen over de benodigde vergunningen.

Scheringa was in de gloriedagen van DSB Bank een fanatiek verzamelaar van magisch-realistische kunst, met werken van onder meer Pyke Koch, Carel Willink, Charley Toorop en Dick Ket. Hij opende hiervoor een museum in een voormalige huishoudschool in Spanbroek, maar besloot later een totaal nieuw gebouw neer te zetten van bijna 10 duizend vierkante meter in Opmeer.

Failliet

Drie maanden voordat het museum af was, ging DSB eind 2009 failliet, net als bouwbedrijf Midreth, dat het museum bouwde. De curatoren van DSB probeerden zes jaar lang een bestemming te vinden voor het gebouw dat 30 miljoen euro had gekost. Toen dat niet lukte, werd het pand in 2016 voor nog geen 1 miljoen euro geveild en kwam het in handen van een Obdamse vastgoedondernemer. Die zette het binnen een half jaar opnieuw te koop, voor 5,5 miljoen euro.

De bouw van het Scheringa Museum kostte 30 miljoen euro.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De bouw van het Scheringa Museum kostte 30 miljoen euro.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Makelaar Geert Klaver, die de opdracht kreeg die verkoop te regelen, zegt dat er ontelbare plannen zijn gemaakt, zoals de vestiging van een ander museum of opsplitsing van het kolossale gebouw in verschillende delen. ‘Maar als er moest worden getekend trokken de kandidaten zich terug. En zonder handtekening is er geen transactie. Nu is er wel getekend.’ Onduidelijk is hoeveel appartementen erin passen. ‘Honderd lijkt mij wat veel’, zegt Klaver alleen.

De schilderijencollectie van Scheringa werd in 2012 overgenomen door miljardair Hans Melchers, die het grootste deel onderbracht zijn eigen Museum More in Gorssel.

DRIEDELIGE SERIE: DE ERFENIS VAN DSB BANK

Mensen met leningen van DSB Bank hebben nog altijd last van Dirk Scheringa’s nalatenschap, bleek uit aflevering 1 van deze serie. Tien jaar na het faillissement verkeert een deel van hen in forse financiële problemen.

De regio West-Friesland heeft zich na het faillissement van DSB verrassend snel opgericht, maar de gedachte aan ‘Dirk’ leeft voort. Meest zichtbare restant van zijn gevallen imperium is het nooit afgebouwde Scheringa Museum voor Realisme in Opmeer.

DSB Bank leeft en woont in Wognum. Tien jaar na het faillissement innen de curatoren nog maandelijks rente en aflossing bij klanten, die vanwege hun financiële situatie vaak moeilijk wegkomen. Tien jaar na het faillissement draait DSB Bank als een tierelier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden