Directie van Cosun valt over expansie in Kroatië

Een slepende ruzie over investeringen in Kroatië heeft twee hoofddirecteuren van Cosun (voorheen de Suiker Unie) de kop gekost. De directievoorzitter J....

Van onze verslaggeefster

De afgelopen jaren heeft Cosun een meerderheidsbelang opgebouwd in een suikerfabriek in Kroatië. Maar de groei daar ging Wesseldijk en Oosterhuis niet snel genoeg. Ze bepleitten een agressievere investeringspolitiek en wilden nog meer geld naar Kroatië sluizen. Omdat de privatisering in Kroatië nogal grillig verloopt, vonden de twee andere hoofddirecteuren dat te riskant. Uiteindelijk heeft die voorzichtige aanpak dus het pleit gewonnen. Daarmee is de directie van het voedingsconcern gehalveerd.

Ook in Slovenië en Roemenië heeft Cosun suikerfabrieken. Oost-Europa is voor de coöperatie een belangrijke nieuwe markt. 'Suiker is onze kernactiviteit. En de manier waarop je in Oost-Europa uitbreidt is een strategisch besluit', aldus een woordvoerster van het concern.

Wesseldijk en Oosterhuis zijn respectievelijk sinds 1994 en 1993 lid van de hoofddirectie. Voorzitter Wesseldijk heeft Cosun internationaal op de kaart gezet. Bovendien heeft hij de oude divisie-structuur vervangen door business units. Tot slot bracht hij de zadenactiviteiten van Cosun onder in een joint venture met Zeneca. De zaadsector vergt enorme investeringen in onderzoek die Cosun, met een jaaromzet van 2 miljard gulden, op lange termijn niet kan opbrengen.

Wesseldijk was de eerste hoofddirecteur van Cosun die niet afkomstig was uit de agrarische wereld. Hij werd in 1994 bij Akzo weggeplukt omdat hij zo'n ervaren manager was.

Behalve suiker maakt Cosun een groot aantal ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. Ook de producten van Van Gilse (o.a. suikerstroop) en Aviko (aardappelproducten) zijn van de coöperatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden