Directeuren in de file zouden eigenlijk beter hun baan of huis kunnen ruilen

Wat opvalt in de discussie over het fileprobleem is dat de meeste scribenten zich bezighouden met symptomen. Zij weigeren in te gaan op de hoofdoorzaak: de onstuimig gegroeide behoefte aan vervoer....

Ga tijdens de spits eens op een viaduct over de snelweg Utrecht-Arnhem staan. Aan de ene kant directeuren, verkopers, boekhouders, systeemanalysten, onderwijzers, salesmanagers, op weg naar hun werk in Arnhem. Aan de andere kant zie je een zelfde rij functionarissen op weg naar Utrecht om daar vrijwel dezelfde werkzaamheden te verrichten als hun collega's op de andere rijbaan in Arnhem.

Het wordt tijd voor een grote huizen- en/of banenruil. De overheid kan best een mooi premiesysteem ter stimulering van werknemers en werkgevers ontwikkelen. Laat concerns met meerdere vestigingen in het land vast het voortouw nemen.

WAGENINGENE.A. Jansen

Last

Mirjam van Rosmalen is er na tien jaar reizen met het openbaar vervoer achtergekomen dat ze zich voor de gek heeft gehouden (U-pagina, 30 november). En dus heeft ze een auto aangeschaft.

Ach, wat is ze nog naïef! Ze hoopt van de dure abonnementen af te zijn, maar ze heeft vast nog niet de eerste afschrijving, belasting- en verzekeringsgeld en de altijd verrassende apk-kosten onder ogen gehad. Ze is blij niet meer op tochtige perrons te hoeven staan, maar ze weet nog niets van het krabben in helse ochtendkou, bevroren autoportieren en lege accu. Nooit meer hoeft ze in oude, vieze treinstellen te zitten. Nee, ze zal in de zachte kussens van haar eigen huisje kunnen genieten van de haar omringende uitlaatgassen. En ze zal nooit meer zorgen hebben of ze een aansluiting mist.

Tegen dat laatste argument kan ik niet op: tijd. Een half uur of een uur per dag langer onderweg zijn, is zo vervelend, dat je wel mee móet doen met de race wie de meeste cara-aandoeningen veroorzaakt, de meeste natuur vernietigt en de meeste doden maakt.

CULEMBORGPauline Zwart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.