Nieuws

Directeur Verkeersleiding ProRail vertrekt na jarenlange personeelsproblemen

De directeur Verkeersleiding bij ProRail stapt per 1 september op. De afgelopen week reden er minder treinen door onderbezetting bij de verkeersleiding, waardoor duizenden reizigers vertraging opliepen. Maar de problemen spelen al langer. Directeur Roel Salden heeft in een intern bericht gezegd ‘niet de juiste persoon te zijn de basis op orde te brengen’, schrijft vakblad SpoorPro.

Werkzaamheden van ProRail rond station Amsterdam Zuid. Beeld ANP
Werkzaamheden van ProRail rond station Amsterdam Zuid.Beeld ANP

In september is het precies vijf jaar geleden dat Salden bij ProRail begon. Onder zijn leiding werd onder andere het hoogfrequent rijden geïntroduceerd. Op verschillende trajecten kan ‘spoorboekloos’ worden gereisd omdat er elke tien minuten een trein vertrekt. Als onderbezetting geen roet in het eten gooit, tenminste.

Door een zieke werknemer bij het zenuwcentrum van de Nederlandse spoorwegen moesten woensdagochtend duizenden Nederlanders langer wachten op hun trein of overstappen op bussen. ProRail zegt een uitvallend personeelslid normaliter op te vangen met ‘flexibele collega’s’, maar vanwege corona en vakanties zou de bezetting nu uitzonderlijk dun zijn.

Toch speelt het probleem van onderbezetting al lang – zelfs voor het aantreden van Salden. ‘We roepen al tien jaar dat ProRail de basis op de posten niet op orde heeft’, zegt Henri Jansen, vakbondsbestuurder bij FNV Spoor. Het vertrek van Salden baart hem geen zorgen. ‘Als er één verkeersleider ziek is staan de treinen stil. Maar een directeur die opstapt laat geen trein minder rijden.’ Salden heeft het personeelstekort niet veroorzaakt, maar wel erger laten worden, vindt Jansen.

‘Er moeten steeds vaker baanvakken gesloten worden, waardoor treinen niet rijden. Ik weet hoe de leeftijdsopbouw van de verkeersleiders eruit ziet. Dat er straks veel met pensioen gaan zie je van mijlenver aankomen.’ Als een uitvallende werknemer zoveel overlast bezorgt, zegt dat volgens Jansen genoeg over de werkdruk. ‘Het is een mooi vak, maar veeleisend. Je kunt je geen fouten veroorloven. Dan moet je een goede bezetting hebben.’

Cultuur veranderen

Volgens Jansen hebben ‘tal van directeuren’ posten samengevoegd, waardoor er efficiënter gewerkt zou worden. ‘Salden zegt: ik ben een veranderaar, ik wil de cultuur veranderen. Zorg gewoon dat mensen hun werk goed kunnen doen. We zijn zo’n beetje het best presterende spoor van Nederland, waarom moet er dan zoveel veranderen?’

ProRail probeert met een acht keer hoger budget dan in 2018 nieuwe verkeersleiders te werven. Met onder meer een campagne onder luchtvaartpersoneel en een drie keer zo grote opleidingscapaciteit hoopt het bedrijf 60 openstaande vacatures te vullen.

Wie Salden gaat opvolgen, is nog niet bekend. Voorlopig wordt er een waarnemer aangesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden