Directeur van ING naar Euronext

Euronext heeft een opvolger gevonden voor George Möller die begin dit jaar vertrok. Joost van der Does de Willebois (45), nu nog directeur ING bank, wordt lid van de raad van bestuur van de Nederlands-Franse effectenbeurs....

Van der Does de Willebois wordt verantwoordelijk voor de financiën, voor Euronext Nederland en voor de relatie met de Nederlandse financiële sector. De toezichthouders en het ministerie van Financiën hebben zijn benoeming goedgekeurd.

Het aantrekken van een opvolger voor Möller heeft bijna driekwart jaar geduurd omdat een eerdere kandidaat geen groen licht kreeg van de toezichthoudende Autoriteit Financiële Markten (AFM). Euronext had Frank Dorjee, financieel bestuurder bij effectenhuis Van der Moolen, op het oog. De AFM, die onder meer toezicht houdt op benoemingen in de financiële sector, had bedenkingen bij Dorjee omdat Van der Moolen op de Amerikaanse beurs in aanvaring is gekomen met de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond.

George Möller verliet Euronext in maart van dit jaar nadat de raad van commissarissen, onder leiding van Jan-Michiel Hessels, eind vorig jaar besloot dat de huidige Franse bestuursvoorzitter Jean-Francois Théodore niet zou plaatsmaken voor Möller. Bij de fusie tussen de Franse en Nederlandse beurs in het najaar van 2000 was afgesproken dat Möller de Franse bestuursvoorzitter zou opvolgen.

De huidige voorzitter blijft op zijn post tot het voorjaar van 2007. In het vijfkoppige bestuur van het pan-Europese beursbedrijf zitten vertegenwoordigers van de vijf landen waarin Euronext actief is (Nederland, Frankrijk, België, Groot-Brittannië en Portugal).

George Möller is sinds 1 juli aan de slag als bestuursvoorzitter bij Rabodochter Robeco. Hij is daar Gery Daeninck opgevolgd.

Van der Does, die rechten studeerde aan de Rijksuniversiteit in Groningen, begon zijn carrière bij Koninklijke Olie. Daar was hij onder meer directeur verkoop op de Franse Antillen. Verder gaf hij leiding aan de Nederlandse verkoopmaatschappij van Shell. In 1998 werd hij directeur bij ING-dochter Postbank. Nu is hij directeur ING Bank Nederland. In mei maakte hij nog bekend dat ING Bank tegen de trend in weer nieuwe kantoren wilde openen. Andere banken willen het aantal vestigingen juist inkrimpen.

De nettowinst van Euronext is het afgelopen halfjaar met bijna 8 procent gestegen naar tachtig miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging was met name te danken aan de groei van de handel in opties en andere afgeleide financiële producten. De omzet nam toe met ruim 11 procent.

Met de effectenhandel ging het minder goed. Hoewel het aantal transacties stabiel bleef, daalden de inkomsten van 96 miljoen euro naar 82 miljoen euro. Euronext heeft de tarieven moeten verlagen om de concurrentie van andere beurzen zoals de London Stock Exchange en Frankfurt het hoofd te bieden. Dit leidde tot een daling van de gemiddelde vergoeding per transactie van dik 14 procent naar 1,09 euro. De marge op effectentransacties daalden van van 50 naar 36 procent.

Euronext verwacht dit jaar een totale omzet van 880 miljoen euro te boeken. De koers van het aandeel Euronext daalde donderdag met vijftig cent naar een slotkoers van 22,50 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden