Directeur Testa haalt bezem door leiding vervoerbedrijf GVB

De situatie in de top van het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf (GVB) is beroerder dan interim-manager De Jong eerder dit jaar vaststelde....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Over andere aspecten van het noodlijdende vervoerbedrijf was Testa positiever. Zo blijkt inmiddels de financiële positie van het bedrijf minder dramatisch dan De Jong eerder rapporteerde. Diens noodkreet heeft kennelijk succes gehad; rijk en gemeente zijn met geld over de brug gekomen om de slechte positie te verbeteren. Deze week zegde het rijk de gemeente meer geld toe voor de exploitatie van de sneltram en de nieuwe Ringlijn, die volgend jaar gaat rijden.

Een ander positief punt is dat gedwongen ontslagen waarschijnlijk niet nodig zijn. Weliswaar verdwijnen vierhonderd arbeidsplaatsen, maar dit kan, naar het zich nu laat aanzien, waarschijnlijk zonder al te veel problemen geschieden. Ten slotte hoeven ook niet bepaalde lijnen te worden opgeheven, zoals De Jong eerder voorspiegelde. 'Er kan van het GVB een toonaangevend stedelijk openbaar-vervoerbedrijf worden gemaakt', aldus Testa.

De raad toonde zich in meerderheid verheugd dat er eindelijk goede berichten over het GVB komen, na al die jaren van rampspoed en onheilstijdingen. Desalniettemin blijven forse ingrepen in de personele sfeer nodig. Testa zei prioriteit te geven aan een goede invulling van zijn staf. Per 1 januari komt er eindelijk een financieel directeur. Ook wil hij af van de talloze interim-managers. Van de 31 zijn er sinds zijn aantreden 18 vertrokken. En ook de rest verdwijnt, zei Testa.

Ook wil Testa een eind maken aan het 'normafwijkend gedrag' van het personeel, en wil hij iets doen aan de kloof tussen management en uitvoerend personeel, zoals die is ontstaan doordat er jarenlang onvoldoende leiding is gegeven. De noodzakelijke cultuuromslag wordt nog een taaie zaak, hield de nieuwe directeur de raad voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden