Directeur Ontwerp is nog maar 12 jaar

Kinderen die hun eigen onderneming beginnen; niet serieus, maar in de vorm van een spel. Dat is de opzet van Bizworld, een project dat kinderen in groep 8 van de basisschool wil laten kennismaken met het ondernemerschap....

Van onze verslaggeefster Latifa Ben Ali Salah

Aandelen, winst, verlies en marketing, zijn onderwerpen waarmee de 11- en 12-jarigen te maken krijgen. Onder leiding van een ondernemer leren zij een bedrijf op te zetten, vervolgens een product bedenken en dat via een uitgekiende marketingmethode te verkopen.

Vier jaar geleden begon in Noord-Brabant een proef die zeer goed werd ontvangen. De komende maanden doen in Den Haag twintig basisscholen mee.

Deze week begint het project onder meer op de Haagse Houtrustschool. Lerares Sytske van Strien is enthousiast. De lesstof is volgens haar pittig: ‘Maar deze klas kan het niveau goed aan.’ Vooral op deze eerste dag krijgen de kinderen veel vaktermen te horen. Met een woordenlijstje konden ze zich daarop voorbereiden.

Toch is niet alles even goed te volgen. Bijvoorbeeld wanneer ‘de beurs’ wordt besproken. Beursgenoteerde bedrijven zeggen de kinderen weinig. Zij vragen of de voor hen tastbare bedrijven zoals skatewinkels en gameshops ook beursgenoteerd zijn.

Het niveau is te hoog en dat is direct te merken: de kinderen worden onrustig, ze beginnen aan elkaar te plukken en ze concentreren zich op kunstzinnige tekeningen in de kantlijn van hun schrift.

Jitske (12), ‘directeur Ontwerp’ is wel te porren voor het ondernemerschap. Zij zou wel een eigen bedrijfje in sieraden willen maar wil ‘niet de hele dag achter de kassa staan’. Zij is niet de enige; eenderde van de klas ziet een eigen bedrijf wel zitten.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 5 procent van de volwassenen weleens aan het beginnen van een onderneming denkt. ‘Ergens tijdens de middelbare school of de studie gaat het dus mis’, aldus projectleider Aphroditi Zoulfoukaridis. Je hoeft volgens haar niet uit te blinken in economie of rekenen. ‘Een bedrijf kent veel verschillende facetten. Iemand die niet kan rekenen, blijkt dan misschien een waar verkooptalent.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden