Directeur natuurclub laat gat van 600 duizend euro achter

Natuur- en ontwikkelingsorganisatie IUCN NL kampt met financiële problemen. Directeur Maas Goote stapte begin februari plotseling op. Over het afgelopen jaar is een verlies ontstaan van 600 duizend euro, volgens bronnen door mismanagement en het inhuren van zakelijke relaties van directeur Goote.

Een project van IUCN in de Filipijnen: bestrijding van de vervuiling van het Taalmeer door illegale viskwekerijen en steun aan de lokale vissers. Beeld
Een project van IUCN in de Filipijnen: bestrijding van de vervuiling van het Taalmeer door illegale viskwekerijen en steun aan de lokale vissers.Beeld

Volgens Goote komt het voornamelijk doordat veel tijd en middelen in het opnieuw aanvragen van subsidies zijn gaan zitten.

IUCN NL, onderdeel van 's werelds oudste en grootste unie van natuurorganisaties die onder meer de lijst met bedreigde diersoorten publiceert, richt zich op het behoud van natuur en kreeg in 2014 10 miljoen euro subsidie van de overheid. Een groot deel daarvan gaat naar projecten en partnerorganisaties in landen in Afrika en Azië.

IUCN NL krijgt al jaren ontwikkelingsgeld van Buitenlandse Zaken. Ook Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu, de Postcodeloterij en de Europese Unie verstrekken geld aan de organisatie, waar 40 mensen werkzaam zijn. IUCN NL fungeert tegelijkertijd als koepelorganisatie en als klassieke ontwikkelingsorganisatie. Van de totale begroting van 8 miljoen euro gaat 6 miljoen direct naar natuurprojecten. De rest is bedoeld voor de kosten van de organisatie, zoals personeelskosten.

Er is veel geld verloren gegaan aan een kostbaar 'veranderingstraject' dat geen resultaat opleverde, zeggen bronnen. Ook huurde Goote zonder overleg met het managementteam adviseurs in. Voor twee adviseurs, van wie één een goede bekende is van Goote en de ander tevens functioneerde als zijn persoonlijke coach, kwamen de kosten uit op ongeveer 75.000 euro.

Aanvaringen

Er waren tevens diverse aanvaringen met het managementteam. Goote zou solistisch opereren en ook de tekorten niet tijdig hebben gemeld. In september zijn drie van de vijf leden uit het managementteam gegaan. Als gevolg van de tekorten is het eigen vermogen van de organisatie in 2015 verder gedaald. Het is nu nog maar de helft van het bedrag dat het bestuur als eis voor het eigen vermogen heeft gesteld.

Goote zegt in een reactie dat er 'met man en macht is gewerkt om nieuwe projecten uit te werken en te formuleren'. Dat is volgens hem de oorzaak van een verwacht negatief resultaat. 'Door de toekenning van nieuwe projecten is de toekomst van IUCN NL veiliggesteld - iets dat bij mijn aantreden in 2013 nog volstrekt onzeker was. Ik sta dus volledig achter de strategische keuze om in 2015 te investeren.'

Goote zegt verder dat hij 'goed geluisterd' heeft naar kritiek van het managementteam en dat hij 'waar nodig' aan verbetering heeft gewerkt. Hij zegt dat hij een 'mooie nieuwe kans' kreeg en wordt 'na lang wikken en wegen' directeur van een net opgerichte stichting die zich ook met natuurprogramma's bezighoudt.

Voorzitter Nanno Kleiterp van het bestuur van IUCN NL zegt dat de financiële tekorten het gevolg zijn van een 'substantiële investering in tijd en middelen' vanwege een 'grote acquisitiedoelstelling'. IUCN NL was volgens hem in 2015 veel geld kwijt aan het indienen van voorstellen voor nieuwe, meerjarige samenwerking met Buitenlandse Zaken. De inkomsten die hierdoor zijn binnengehaald zullen volgens Kleiterp 'de komende vijf jaar worden gerealiseerd'.

Volgens penningmeester Peter Fechter was er tot maart vorig jaar 'geen significante overbesteding'. Hij stapte medio vorig jaar op bij de organisatie om meer tijd in het buitenland door te kunnen brengen. Fechter zegt geen verklaring te kunnen geven voor het gat van ongeveer 600 duizend euro op de begroting van ruim 8 miljoen euro. Fechter: 'Een dergelijk tekort is heel vreemd voor een ontwikkelingsorganisatie en kan alleen ontstaan als afgeweken wordt van het jaarplan.'

Schulden

Twee bronnen die de organisatie van dichtbij kennen maar anoniem willen blijven, weerspreken dat het tekort is ontstaan door tijd en geld vrij te maken voor de aanvraag van nieuwe subsidie. Eén van hen: 'Die extra inspanning kost hooguit enkele duizenden euro's.' Volgens deze persoon is geld uit het ontwikkelingsbudget besteed aan het aanvragen van nieuwe financiering, wat niet de bedoeling is. 'Het is niet in het belang van de organisatie om zulke diepe schulden te maken.'

De Nederlandse tak van IUCN werd in 1978 opgericht. In 2010 vertrok toenmalig voorzitter Roger van Boxtel toen hij voor D66 de Eerste Kamer in ging. Hij werd vervangen door Hendrik Jan Laseur, die in 2013 werd opgevolgd door Nanno Kleiterp. Ook Maas Goote trad in 2013 aan als de nieuwe directeur. Net als Van Boxtel heeft hij een verleden bij D66. In 2010 stond hij op plek 14 van de kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamer. Tussen 2000 en 2008 was Goote klimaatonderhandelaar namens Nederland, in 2008 hoofdonderhandelaar klimaat van de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden