Directeur KNGF Geleidehonden moet weg, geen draagvlak meer

Directeur Ellen Greve moet weg bij KNGF Geleidehonden. Volgens de raad van toezicht van het goede doel is er geen draagvlak meer voor de directeur, die zomer vorig jaar in het nieuws kwam omdat ze naast haar salaris een bonus kreeg van 18.500 euro. Ook is er een verschil van inzicht tussen de directeur en de raad van toezicht over het aansturen van de organisatie.

Ellen Greve (links) tijdens een werkbezoek van de korpschef van de Nationale Politie in 2014.Beeld anp

Het vertrek van Greve is onvermijdelijk geworden, bevestigt Mijntje Lückerath, sinds 1 januari de voorzitter van de raad van toezicht van KNGF. De gesprekken over een vertrekregeling zijn beëindigd, omdat er volgens Lückerath bepaalde voorwaarden werden gesteld die 'we niet konden accepteren noch uitleggen'.

Greve is sinds de zomer vorig jaar ziek, volgens de voorzitter van de raad van toezicht overigens 'niet arbeid-gerelateerd'. 'Maar het maakt de situatie wel lastiger. Haar ziekte, de beloningsdiscussie en het verschil van inzicht over de aansturing zijn drie verschillende kwesties, maar ze lopen wel door elkaar heen', zegt Lückerath. Ze benadrukt dat de raad van toezicht veel waardering heeft voor het werk dat Greve heeft gedaan als directeur van KNGF.

Bonus

Het goede doel kwam vorig jaar onder vuur te liggen toen uit onderzoek van de Volkskrant bleek dat Greve een bonus had gekregen van 18.500 euro, terwijl haar salaris (131.500 euro) al boven de norm lag die voor KNGF geldt. De raad van toezicht bood excuses aan en erkende dat de bonus een 'inschattingsfout' was. Het salaris van Greve zou weer onder de norm gebracht worden, de directeur zelf beloofde haar bonus weg te geven aan een goed doel, het medische detectiehondenproject van het KNGF en de Vrije Universiteit voor het vroegtijdig opsporen van darmkanker.

Ellen Greve wil niet reageren. Ze is sinds 2004 directeur van KNGF Geleidehonden. Sinds de zomer wordt ze vervangen door een waarnemend directeur.

Lees meer over de bonus van Ellen Greve

Bij vier goede doelen krijgt directeur meer dan minister
Bij vier goede doelen verdiende de directeur in 2015 meer dan een minister. Bij KNGF Geleidehonden werd het overschrijden van het plafond voor de semipublieke sector van 144 duizend euro veroorzaakt doordat de directeur een bonus kreeg. Lees hier het onderzoek waarmee het allemaal begon.

Bonus bij een goed doel, kan dat?
Het salaris van directeuren van goede doelen is door kritische donateurs vaak een open zenuw. Is er met de instelling van een plafond nu rust bij de organisaties? Vijf vragen over goede doelensalarissen (+).

KNGF Geleidehonden door het stof om bonus directeur
De raad van toezicht van KNGF Geleidehonden gaat na publicatie van het onderzoek door het stof voor de beloning die directeur Ellen Greve heeft ontvangen. De beloning van de directeur wordt weer onder het plafond gebracht, belooft KNGF.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden