Directeur Flexovit overtrad beursregels

Een van de verdachte directeuren in de voorkenniszaak rond Flexovit heeft vlak voor de publicatie van de jaarcijfers in 1998 aandelen van de slijpschijvenfabrikant gekocht....

Tijdens de behandeling van de voorkenniszaak door de Amsterdamse rechtbank bleek gisteren dat de transactie van ex-directeur Peter B. de aanleiding is geweest voor de voorkenniszaak. B. verklaarde dat hij de transacties bij de beurs heeft gemeld nadat een van zijn collega's hem had duidelijk had gemaakt dat hij de modelcode had overtreden. 'Ik heb de beurs meteen geïnformeerd over mijn fout en die zijn daarna een onderzoek gestart', zo stelde B. tegenover de rechter. Op aangeven van de beurs heeft de Stichting Toezicht Effectenverkeer vervolgens aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Zijn toenmalige collega-directeur Fred W. wordt eveneens verdacht van handel met voorkennis omdat hij in maart van 1998 aandelen Flexovit kocht terwijl hij op de hoogte was van een mogelijk vijandig bod door de Diamond Tools Group (DTG), een branchegenoot van Flexovit. W. bevestigde dat hij vlak voor de betwiste transactie op de hoogte was van de interesse van DTG, maar verklaarde dat het bod door Flexovit niet serieus werd genomen. 'Voor mij was duidelijk dat Flexovit nooit in zee zou gaan met DTG en dus was er voor mij geen beletsel om aandelen te kopen.'

Bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder J. Katsman kwalificeert de transacties van zijn voormalige directeuren als 'kwalijk'. 'Ik zou in die periode niet gehandeld hebben. Er was sinds 16 maart sprake van koersgevoelige informatie', aldus Katsman.

Flexovit is in het najaar van 1998 met instemming van Katsman overgenomen door de Franse concurrent Saint Gobain nadat DTG in juni van 1998 een vijandig bod had uitgebracht op Flexovit. Justitie vermoedt dat de twee directeuren B. en W. met voorkennis hebben gehandeld omdat zij op de hoogte waren van de onderhandelingen met DTG en Saint Gobain. De directeuren ontkennen dit. De behandeling van de zaak wordt voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden