Directeur Don weg bij CPB

Directeur Henk Don vertrekt per 1 februari 2006 bij het Centraal Planbureau (CPB). Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt. Don heeft het planbureau ruim elf jaar geleid....

ANP

Don (1954) studeerde econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1986 op artikelen over econometrische technieken. Van 1978 tot 1984 werkte hij bij het CPB op diverse afdelingen. In 1984 en 1985 was hij als visiting professor verbonden aan de University of Pennsylvania. Daarna keerde hij terug naar het CPB. Van 1991 tot 1999 was hij tevens bijzonder hoogleraar toegepast economisch onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Onder leiding van Don is het werkterrein van het planbureau sterk verbreed. Het houdt zich niet alleen maar bezig met macro-economisch onderzoek, maar ook met onderzoek vanuit een micro-economische invalshoek. Ook heeft het CPB onder Don veel tijd gestoken in de externe kwaliteitscontrole op het werk van het planbureau. Wanneer het kabinet beslist over de de opvolger van Don is nog niet bekend. Minister Zalm van Financiën zei woensdag dat het CPB ‘invloed’ krijgt op de benoeming van een opvolger.

Don was onderdirecteur bij het CPB, toen hij daar elf jaar geleden de leiding overnam van Zalm. Zalm zegt in een reactie op het terugtreden van Don dat hij hem kent als een ‘goed econoom, die het CPB goed geleid heeft.’ De VVD-bewindsman omschrijft hem als intelligent en bescheiden.

Als minister riep Zalm samen met zijn collega Brinkhorst van Economische Zaken Don op het matje na een rapport van het CPB over de plannen van het kabinet rond vut en prepensioen. ‘Je verschilt wel eens van mening,’ zei Zalm woensdag. Toch is er volgens Zalm sprake van een ‘goede zakelijke relatie’.‘Het CPB is echt onafhankelijk en dat is een goede zaak, ook al heb je er wel eens last van,’ aldus Zalm.

Er zijn wel eens stemmen opgegaan om naast het CPB een ander instituut in te schakelen voor de prognoses, waarop het kabinet zijn beleid baseert. Daaraan heeft Zalm geen behoefte. Volgens hem zou het ‘verspilling van belastinggeld’ zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden