Dikke vette pech als u werkt in de fastfoodbranche

Floormanager 1.873 euro bruto (38 uur).

Dilemma

Het leek zo mooi voor Levy (32) toen hij zes jaar geleden in dienst trad bij een internationale fastfoodketen. Via de hamburgers en patatten zou hij intern opgeleid worden tot manager.

Al snel kreeg hij de functie manager in opleiding met het bijbehorende salaris. Maar daar hield het ook wel een beetje mee op, wat salaris betreft dan.

Levy werkt inmiddels namelijk als een volwaardig floormanager in een vestiging waar ongeveer honderd man personeel werkt. Per dag is hij verantwoordelijk voor zo'n 25 medewerkers en hij moet 'van alles regelen': pauzes, zieken vervangen, omzet tellen, gasten te woord staan en de zaak veilig houden voor gasten en personeel.

Nog steeds krijgt hij betaald als manager in opleiding: 1.873 euro bruto per maand, zonder pensioen of bonussen. En dat wringt. Verdient Levy wel genoeg voor zijn functie of wordt hij aan het lijntje gehouden?

Advies

Je hebt de pech te werken in de fastfoodbranche want daar wordt matig betaald, zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige adviesbureau. Hoe slecht blijkt uit het advies van Peter van der Eijk van vakbond CNV. Want hoewel de werkgever van Levy zegt zich te houden aan de cao, is die volgens Van der Eijk al sinds 2014 niet verlengd.

'In de praktijk voeren de georganiseerde fastfoodwerkgevers nu een eigen loonbeleid, zonder vakbonden daarbij te willen betrekken. De loonschalen die daarbij horen, staan op internet.' Volgens Van der Eijk verdient Levy, ingedeeld in schaal 5, slechts 100 euro meer dan het absolute minimum voor zijn functie. 'Dat is niet veel na zes jaar werken.'

Natuurlijk is het normaal om een wat lager salaris te hebben terwijl je wordt opgeleid, zegt Jurwin Rickets van Berenschot. 'Maar een periode van zes jaar lijkt mij vrij lang om in opleiding te zijn.'

Vraag daarom aan je leidinggevende waarom je nog niet wordt gezien als volwaardig floormanager. Mocht jouw leidinggevende hier geen goede verklaring voor hebben, dan kun je volgens adviseur Rickets vragen om een hoger salaris.

Blaas alleen niet te hard van de toren, Levy. Want het gekaderde soort management binnen fastfoodrestaurants is volgens adviseur Van den Berg minder intensief dan managers in andere sectoren. Die zijn vaak verantwoordelijk voor het aannamebeleid en worden ook afgerekend op behaalde resultaten van een vestiging.

Maar dat het salaris hoger hoort te zijn, staat volgens de adviseurs als een paal boven water. Van der Eijk: 'Het wordt tijd dat uw inzet en ervaring wordt beloond. Ga het gesprek daarover aan. En kijk tegelijkertijd alvast rond naar andere werkgevers. Je staat sterker in de onderhandelingen als je een alternatief hebt.'

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden