Dijsselbloem levert flink in op verkoop Reaal

De Nederlandse regering kondigde vandaag een forse tegenvaller aan voor de Nederlandse schatkist. De genationaliseerde verzekeraar Vivat, het voormalige Reaal, wordt voor 150 miljoen euro verkocht aan het Chinese bedrijf Anbang. Door een boekhoudfout en de lage rentestand bleek Reaal honderden miljoenen euro's minder waard dan gedacht.

Redactie
Minister Dijsselbloem (L) staat de pers te woord over de verkoop van Vivat. Beeld anp
Minister Dijsselbloem (L) staat de pers te woord over de verkoop van Vivat.Beeld anp

Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Bij de nationalisatie in 2013 schatte Financiën de waarde van Reaal nog op 1,1 miljard euro, maar door een te laat ontdekte boekhoudfout uit de jaren negentig moest het ministerie daarvan 700 miljoen euro afschrijven. Daarbovenop had de verzekeraar de afgelopen jaren last van de lage rentestanden, wat de waarde nog verder drukte.

Dijsselbloem laat de boekhoudfout nu verder onderzoeken. Van een boekhoudschandaal wil hij nog niet spreken omdat hij niet weet of er sprake is van opzet. Wel is duidelijk dat het een dure fout was, die in de jaren erna nooit is opgemerkt door de accountants en evenmin door De Nederlandsche Bank.

Ondanks de tegenvaller gaat de regering ervan uit dat de in 2013 uitgevoerde redding van moederbedrijf SNS Reaal de belastingbetaler geen geld hoeft te kosten. De overheid heeft in totaal 6,25 miljard euro geïnvesteerd in de redding. Daarbij is de financiële steun die in 2008 werd verstrekt meegerekend, en de kosten die zijn voortgevloeid uit de nationalisatie in 2013 en de daaropvolgende opsplitsing.

Het ministerie schat dat de totale opbrengsten uiteindelijk op 5,3 miljard euro uitkomen, al kleeft aan die raming 'grote onzekerheid'. Doordat de rest van de Nederlandse financiële sector in totaal 1 miljard euro heeft meebetaald aan de redding, zou de Staat een bedrag van 52 miljoen euro overhouden.

In totaal waren 86 partijen geïnteresseerd in een overname van Vivat. De eveneens genationaliseerde verzekeraar ASR gold lange tijd als een van de belangrijkste gegadigden. Het bedrijf liet evenwel weten dat het geen bod heeft gedaan.

De overname door Anbang is nog niet definitief en moet door de Nederlandse en Chinese toezichthouders worden goedgekeurd. Ook kan de deal nog worden afgeblazen als de financiële positie van Vivat de komende maanden sterk verslechtert.

Wat is Vivat Verzekeringen?

Merken: Vivat Verzekeringen is de naam van een maatschappij waaronder zes verschillende merken vallen. Dit zijn pensioenverzekeraar Zwitserleven, schade- en levensverzekeraar Reaal, vermogensbeheerder Actiam, honden- en kattenverzekeraar Proteq Dier & Zorg, pechhulpservice Route Mobiel en internetverzekeraar Zelf.
Hoofdkantoor: Utrecht
Historie: Vivat werd afgelopen jaar afgesplitst van SNS Reaal en staat daardoor nu los van SNS Bank. De bank en de verzekeraar werden begin 2013 samen genationaliseerd, omdat SNS Reaal ten onder dreigde te gaan aan grote verliezen op vastgoedinvesteringen. Het verkoopproces van Vivat werd afgelopen zomer in gang gezet. Daarbij bleek al snel dat de opbrengst aanzienlijk lager zou zijn dan de boekwaarde van de activiteiten.

'Goed nieuws'

Dijsselbloem noemde de verkoop van Vivat 'goed nieuws' voor de miljoenen polishouders van de verzekeraar. 'Het bedrijf wordt gered en de Chinezen steken er fors nieuw geld in. Dat betekent dat de 4 duizend medewerkers weer een toekomst hebben en de miljoenen polishouders met veel meer zekerheid een eventuele uitkering tegemoet kunnen zien.' In totaal heeft Vivat 6 miljoen polissen in beheer.

De SP reageert minder positief en wil zo snel mogelijk een debat in de Tweede Kamer over de verkoop. SP-Kamerlid Arnold Merkies vindt dat de burger weer 'moet lappen voor de problemen in de financiële sector'. Vivat wordt namelijk voor een veel lager bedrag verkocht dan waar de Staat bij de nationalisatie twee jaar geleden op hoopte. 'Voor de aankoop in 2013 zouden de boeken van SNS grondig zijn onderzocht. Hoe is het dan mogelijk dat deze zaken nu toch weer naar boven komen?'

Directeur Gerard van Olphen van SNS Reaal reageerde verheugd op de verkoop. 'Door deze transactie zijn de belangen van de polishouders en medewerkers van Vivat gewaarborgd', verzekerde hij. Hij voegde eraan toe dat de herstructurering van SNS Reaal 'in de laatste fase' is beland.

CNV Dienstenbond noemt de verkoop van Vivat 'een kansrijke mogelijkheid voor het voortbestaan van de verzekeraar. Maar de lopende reorganisaties bij onder meer Zwitserleven en Reaal worden voortgezet en er zullen ook zeker nieuwe volgen. Een andere eigenaar verandert daar niets aan, al is het natuurlijk goed nieuws dat die wel gevonden is.'

Vakbond FNV noemt de verkoop 'goed nieuws' voor de werknemers, vooral aangezien de koper Vivat zelfstandig zal voortzetten en met kapitaal zal versterken. 'De reorganisaties binnen heel Vivat gaan helaas door', voegt de bond daaraan toe. 'Er is geen werkgelegenheidsgarantie, maar wel een goed sociaal plan tot 1 januari 2017. Het goede nieuws is dat met de verkoop ook heel veel arbeidsplaatsen gered zijn.'

Wat is Anbang?

Naam: Anbang Insurance Group
Hoofdkantoor: Peking
Opgericht: 2004
Activiteiten: Anbang is een grote verzekeringsgroep in China. Het heeft daar een landelijk dekkend netwerk van ongeveer 3 duizend kantoren. Anbang verleent een groot assortiment aan bank- en verzekeringsdiensten. Het bedrijf is onder meer actief op het gebied van levensverzekeringen, pensioenen, ziektekostenverzekeringen, woon- en ongevallenverzekeringen en vermogensbeheer.
Klanten: ruim 20 miljoen, onder meer retailers, midden- en kleinbedrijven (mkb) en grootzakelijke klanten.
Werknemers: meer dan 30 duizend
Resultaten: Anbang draait sinds zijn oprichting financieel erg goed. Het jaar 2014 werd afgesloten met een winst van omgerekend 5,2 miljard euro.
Recente geschiedenis: Anbang breidt de laatste tijd sterk uit op de Europese markt. In december vorig jaar kocht het concern de Belgische bankactiviteiten van de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd. Twee maanden eerder namen de Chinezen al het Belgische Fidea over. Dat was naar eigen zeggen de eerste keer dat een Chinese verzekeraar 100 procent eigenaar werd van een branchegenoot in Europa. Anbang heeft de ambitie om een van de grootste verzekeringsgroepen ter wereld te worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden