Dijsselbloem houdt oog op salarisverhoging bankentop

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat 'de vinger aan de pols houden' bij de verhoging van de vaste salarissen aan de top van de Nederlandse banken en verzekeraars. Hij zei dat vandaag in de Tweede Kamer in antwoord op vragen over de salarisverhogingen bij staatsbank ABN AMRO en bij ING.

redactie
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Beeld epa
Minister van Financiën Jeroen DijsselbloemBeeld epa

Dijsselbloem gaf eerder al te kennen niet blij te zijn met de salarisverhogingen. Vandaag herhaalde hij dat hij juridisch noch bestuurlijk iets kan doen tegen de verhogingen, hoe onverstandig hij ze ook vindt. ABN en ING houden zich aan de wet en aan afspraken die eerder zijn gemaakt. Zo blijft ING onder het bonusplafond van 20 procent.

Dijsselbloem bekeek eerder of hij de vaste salarissen kan beperken, maar zag daar na een negatief advies van de Raad van State vanaf. Mochten de vaste salarissen toch weer de pan uit rijzen, dan moet de Tweede Kamer misschien toch de wetgeving aanscherpen, suggereerde hij.

Meer over de topsalarissen in de financiële sector

Vrijdag werd bekend dat ook de bestuurders van ABN een loonsverhoging krijgen. De vakbonden reageerden woest: 'Ze gaan gewoon door met hun oude gedrag van ikke, ikke en de rest kan stikke.'

Ook de Tweede Kamerfracties van SP, PvdA en CDA zijn boos: 'Dit is schaamteloos naar de samenleving toe en naar je eigen personeel.'

Lees ook het Volkskrant-commentaar: 'Bij de vaststelling van het vaste loon behoren banken de kloof tussen top en werknemer niet te laten groeien.'

'Donders vervelend'

Bij RTL Z gaf Dijsselbloem even later toe dat hij de hele kwestie bij ABN 'donders vervelend' vindt, maar dat hij eerder gemaakte afspraken niet kan terugdraaien. Dat neemt niet weg dat hij de verhogingen slecht te begrijpen vindt, zeker in het licht van ontslagen onder het personeel en het langzame herstel van de financiële sector.

Dijsselbloem legde uit dat de ABN-top in 2011 nog recht had op een bonus van 50 procent. Die is toen op nul gezet, maar er is een compensatie van het vaste salaris tegenovergesteld. Daarvan is twee jaar afgezien, maar in 2014 is die toch uitbetaald. Dat is geheel volgens de afspraken die in 2012 door de Tweede Kamer en de toenmalige minister van Financiën Jan Kees de Jager zijn goedgekeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden