Dijsselbloem: heel dicht bij akkoord met Griekenland

Griekenland accepteert vrijwel alle bezuinigings- en hervormingseisen van zijn Europese geldschieters om een volgende miljardenlening mogelijk te maken. In ruil voor de Griekse financiële inspanningen zijn de eurolanden bereid tot een 'serieus gesprek' over schuldverlichting voor Athene.

Marc Peeperkorn
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van het overleg met de ministers van Financiën van de eurozone in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Beeld anp
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van het overleg met de ministers van Financiën van de eurozone in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.Beeld anp

'We zijn heel dicht bij een akkoord', zei Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem vrijdagmiddag na afloop van overleg met de ministers van Financiën van de eurozone. Hij hoopt de deal volgende week donderdag op een extra ingelaste Eurogroepvergadering af te kaarten. 'Dat is erg belangrijk voor Griekenland én de eurozone', aldus Dijsselbloem.

Voorwaarde is dat Athene de komende dagen een pakket extra bezuinigingen ter waarde van 3,5 miljard euro (2 procent van het Griekse bruto binnenlands product) opstelt. De andere eurolanden eisen deze 'buffer' voor het geval dat Griekenland straks opnieuw zijn begroting laat ontsporen. Dijsselbloem benadrukte dat het noodplan geloofwaardig moet zijn, gebaseerd op harde feiten en automatisch wordt ingevoerd als de noodzaak er is.

Praktische oplossing

De Griekse minister van Financiën Tsakalotos zei dat de Griekse Grondwet zo'n noodplan niet toestaat maar is bereid naar een praktische oplossing te zoeken.

Afgelopen zomer werd Griekenland voor de derde keer in vijf jaar van de rand van een faillissement weggetrokken met een lening van het Europees noodfonds. Athene kan rekenen op 86 miljard euro hulp tot eind 2018. Ruim 21 miljard daarvan is al uitgekeerd. Voor de volgende tranche moet Athene onder meer zijn pensioenstelsel grondig hervormen, de overheidsuitgaven verlagen, staatsbedrijven verkopen en een begin maken met het saneren van de vele niet rendabele leningen bij banken.

De onderhandelingen over dit pakket sleepten afgelopen maanden voort - de afronding was in najaar 2015 voorzien - wat begeleidt werd door aanzwellende crisisgeluiden. Dijsselbloem nam vrijdag Athene enigszins in bescherming met zijn conclusie dat de gevraagde hervormingen zeer zwaar zijn en dat de eurolanden 'misschien wat te optimistisch' zijn geweest bij de aanvankelijke planning van de maatregelen.

5 miljard euro bezuinigen

Deze week werd er wel goede voortgang geboekt, mede onder druk van de komende schuldaflossingen die Griekenland moet doen en waar het geen geld voor heeft. In totaal schraapt Athene ruim 5 miljard euro bijeen (3 procent van het bnp) aan bezuinigingen, daarbovenop komt nog eens het noodpakket van 3,5 miljard.

Begin volgende week beslist Dijsselbloem of de extra Eurogroep om het akkoord af te kaarten daadwerkelijk donderdag doorgaat. Betrokkenen gaan daar wel van uit. Dan zullen voor het eerst ook maatregelen besproken worden om iets te doen aan de torenhoge staatsschuld van Griekenland (vorig jaar 180 procent van het bnp). Kwijtschelding van een deel van de schuld is niet aan de orde, wel het verlagen van de rente op de leningen en het verlengen van de looptijd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden