Digitale bankovervallers ruiken hun kans nu bitcoin door het dak gaat

Beveiliging is de achilleshiel van cryptobedrijven

Met de gigantische koersstijgingen van de bitcoin wordt het steeds aantrekkelijker deze cryptomunten te stelen. Online marktplaatsen zijn het ideale doelwit. Bij een nieuwe hack is voor tientallen miljoenen aan bitcoins buitgemaakt.

Foto afp

Hackers hebben 4.700 bitcoins buitgemaakt door de digitale portemonnee van het Sloveense bedrijf NiceHash te plunderen. Deze munten vertegenwoordigen een waarde van een kleine 60 miljoen euro.

NiceHash kwam woensdagavond zelf naar buiten met het nieuws en legde zijn handel gelijk stil. Veel details geven de Slovenen niet over het incident. Tegenover persbureau Reuters stelt een woordvoerder wel dat het om een 'zeer professionele aanval' gaat. Ook valt de term 'social engineering'. Dit wil zeggen dat de hackers slim gebruik hebben gemaakt van wat altijd de zwakke schakel in beveiliging is: de mens. Op de een of andere manier - bijvoorbeeld via een phishing mailtje - zijn ze er in geslaagd de inlog en wachtwoord te verkrijgen van de digitale opslagplaats van de bitcoins van NiceHash.

'Peanuts'

NiceHash brengt vraag en aanbod van het zogenoemde minen samen. Wie een speciale computer heeft die geschikt is voor het delven van cryptomunten, kan het proces van vraag en aanbod onderbrengen bij bedrijven als NiceHash en Prohashing. Als er op een moment veel vraag is naar het minen naar bijvoorbeeld Litecoins, dan zet NiceHash de bij hem aangesloten computers aan het werk om precies dat werk te doen. De eigenaren krijgen vervolgens om de zoveel tijd cryptomunten gestort op hun rekening als beloning voor het werk.

Een van de gedupeerden is ondernemer en cryptomuntpionier Vincent Everts, die het werk van 10 van zijn in totaal 23 delfcomputers heeft uitbesteed aan de Slovenen. Het fysieke werk gebeurt daar overigens niet. 'Mijn computers krijgen constant opdrachten van NiceHash en ik laat me per computer bij elke 100 euro uitbetalen in cryptomunten.' In totaal is Everts naar schatting 1000 euro verloren door de hack: 'Peanuts'. Dat is het geld dat zich tijdelijk in de digitale portemonnee van NiceHash bevond. Everts, die zelf in 2013 zijn Tesla kocht met de winst die hij toen met bitcoins had gemaakt, schat in dat er heel veel klanten zijn die relatief kleine bedragen hebben verloren.

Kwetsbaar

Het is niet voor het eerst dat een marktplaats het slachtoffer is geworden van een hack. Het systeem achter cryptomunten zelf is robuust en veilig, maar de digitale portemonnees waar de munten zijn opgeslagen, kunnen gehackt worden. De bekendste hack vond in 2011 plaats bij Mt. Gox, een Japans handelshuis dat toen verantwoordelijk was voor het merendeel van alle bitcoin-transacties. Mt. Gox werd zelfs twee keer geplunderd, waarbij bij de tweede keer in 2014 maar liefst 750.000 bitcoins werden buitgemaakt. Destijds was dat al goed voor 365 miljoen euro, maar tegen de huidige, geëxplodeerde, koers zou het zelfs 9,3 miljard euro zijn. De klanten waren hun geld kwijt: Mt. Gox ging failliet.

De kwetsbaarheid van online marktplaatsen is precies de reden dat experts sterk ontraden om cryptomunten daar op te slaan. Veiliger is een eigen software-wallet (een app op een mobiel bijvoorbeeld) of nog liever een zogenoemde hardware-wallet: een apparaatje dat tijdelijk in een computer kan worden gestoken, als een soort usb-stick.

Elmar Witjes verkoopt dergelijke apparaten in zijn winkel Cryptomaan.nl en heeft de vraag de laatste tijd zien exploderen. Logisch: 'Niemand kan bij zo'n hardware-wallet komen.' Overigens bestaat hier weer het risico van verlies van een apparaat met de bijbehorende backup-sleutel.

Een man uit Wales claimt dat hij in 2013 per ongeluk een harde schijf heeft weggegooid waarop zijn 7500 gedolven bitcoins waren opgeslagen. James Howells is al tijden bezig met het laten afgraven van de lokale vuilnisbelt om zijn inmiddels tot vele tientallen miljoenen aangegroeide kapitaal terug te vinden. Zonder succes tot dusver, zo meldde de Britse ochtendkrant Telegraph eerder deze week.

50 procent

Tikte de bitcoin nog maar een week geleden voor het eerst de 10.000 dollar aan, deze week schoot de koers van de munt in hoog tempo door. Donderdag bereikte hij zelfs voor het eerst de 15.000 dollar: een koerswinst van 50 procent in een week tijd. Waarschuwende economen en politici, een hack of de roep om meer regulering krijgen vooralsnog geen vat op het optimisme dat aan de munt kleeft.

De hackers van NiceHash hebben het complete bedrag nog op hun unieke bitcoinadres staan, dat voor iedereen is te volgen. Het is echter niet na te gaan wie er achter zit. Volgens Witjes zal het niet eenvoudig voor ze zijn om het geld uit te geven zonder een digitaal spoor achter te laten.


Bitcoin? Blockchain? Een uitleg.

Moet u nu ook gaan delven?
De koers van de bitcoin stijgt hard - moet u nu ook gaan delven? En hoe zit het nu met de virtuele munt? Een uitleg.

Bert Wagendorp koopt digitale guldens

Ook bij Bert Wagendorp loopt de cryptogeldkoorts plotseling hoog op.
'Ik besloot dat langer wachten onverantwoord was. Straks was ik één van de laatsten met van die slome euro's op de bank.'

Bitcoinhype = tulpengekte?
De 17de-eeuwse tulp bleek een product dat van zichzelf geen of weinig waarde heeft en ineens ten prooi viel aan wilde speculatie, om na een aantal jaar net zo snel weer waardeloos te worden. De bitcoinhype is hiermee te vergelijken, schrijft Pieter Klok in het Commentaar.

Zo maak je zelf bitcoins
In een gekoelde loods delven ruim duizend mijnapparaten het digitale goud. Berry van Mourik runt naar eigen zeggen de grootste bitcoinfabriek voor particulieren van Nederland.

Zes vragen over etherium
Bitcoin is niet de enige populaire cryptomunt die in omloop is. Een van de populairste alternatieven is etherium. Lees hier wat je daarover moet weten.

Meer over