Digitaal beveiligingsbedrijf Fox-IT verkocht voor 133 miljoen

Dinsdag werd bekend dat het Delftse digitale beveiligingsbedrijf Fox-IT, opgericht in 1999, voor 133 miljoen euro wordt overgenomen door het veel grotere Britse NCC Group.

Huib Modderkolk
Het bedrijf Fox-IT wordt het Defensie Cyber Commando, een groep van circa dertien militairen-hackers, opgeleid. Fox-IT is gespecialiseerd in het opsporen van spionerende overheden. Beeld Julius Schrank
Het bedrijf Fox-IT wordt het Defensie Cyber Commando, een groep van circa dertien militairen-hackers, opgeleid. Fox-IT is gespecialiseerd in het opsporen van spionerende overheden.Beeld Julius Schrank

NCC Group (1.500 medewerkers) is een bekende informatiebeveiliger met tientallen vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Australië. Het bedrijf werkt nauw samen met de Britse overheid. In 2013 kreeg het bedrijf een opdracht van inlichtingendienst GCHQ om beveiligingsrichtlijnen te ontwikkelen voor programma's die de Britse overheid zou gebruiken. Hoewel de Britten alle aandelen overnemen, blijft Fox-IT op eigen benen staan. Het Nederlandse bedrijf behoudt een eigen directie, die blijft huizen in het opvallende pand langs de A13.

De overname maakt de twee oprichters van het bedrijf, de veertigers Menno van der Marel en Ronald Prins, in één klap multimiljonair. Zij krijgen elk ongeveer 40 miljoen euro voor hun aandelen. Dat geldt ook voor oud-KPN-topman en grootaandeelhouder Ad Scheepbouwer. Hij investeerde fors in het bedrijf en is lid van de directie. De overige aandelen (circa 10 procent) waren in handen van het personeel. Dat kreeg gisterochtend te horen dat het onderling 13,3 miljoen euro mag verdelen. Scheepbouwer vertrekt als directeur.

Snel veranderende markt

Fox-IT is in vijftien jaar uitgegroeid tot een bedrijf met ruim tweehonderd beveiligingsexperts. Het bedrijf is gespecialiseerd in het monitoren van bedrijfsnetwerken, het tegengaan van infiltratie en het opsporen van cybercriminelen en spionerende overheden. Het werkt voor banken, bedrijven in de energiesector, maar vooral voor de Nederlandse overheid. Fox-IT werkt ook samen met de AIVD. Het legden in 2013 spionage door de Britse inlichtingendienst GCHQ bij de Belgische telecomprovider Belgacom bloot.

Bellen klanten het beveiligingsbedrijf dan horen ze een bekend deuntje als wachtmuziek: de soundtrack van James Bond. Grapje van Ronald Prins (intern pasnummer: 007), die ooit voor de Nederlandse inlichtingendienst werkte.

Volgens Ronald Prins is er de afgelopen jaren 'veel interesse' geweest van buitenlandse partijen in Fox-IT. 'De trend is dat kleinere beveiligingsbedrijven samensmelten tot een paar grote.' Het kleinere Fox-IT moest daardoor meer moeite doen om bij te blijven in de snel veranderende markt. Multinationals willen hun digitale beveiliging liever in handen van één partij leggen die alle diensten aanbiedt.

In deze consolidatiemarkt werd Fox-IT de laatste jaren een steeds aantrekkelijker doelwit voor Amerikaanse partijen als Cisco en IBM. Prins: 'Het bod van NCC Group is zeker niet het hoogste bod dat we hebben gehad.' Toch kozen Prins en de overige directieleden voor het Britse bedrijf. 'Wij kunnen beter onze eigen identiteit behouden als onderdeel van een kleiner bedrijf. Bovendien is het een goede aanvulling op wat wij doen: zij zijn bijvoorbeeld goed in firewalls, wij in het monitoren van netwerken.' Dankzij de Britten kan Fox-IT straks wereldwijd producten verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden