Dierenarts verdacht van gesjoemel met vaccin tegen dodelijke pluimveeziekte

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) onderzoekt vermoedelijke fraude door een dierenarts in de provincie Groningen. De arts wordt ervan verdacht verplichte vaccinaties van pluimvee tegen Newcastle disease (NCD) niet of onjuist uit te voeren.

Beeld anp

Naar de motieven van de dierenarts is het voorlopig gissen, stelt een woordvoerder van de opsporingsdienst. Er zijn een paar mogelijkheden. Doen alsof er gevaccineerd is kan een boer veel geld schelen. Op boerderijen waar de ziekte wordt geconstateerd worden alle dieren geruimd. Gerommel met de administratie zou verduisteren dat de vaccinatieplicht is verzuimd. Een boer zou dan aan een boete ontkomen.

Er zijn volgens de opsporingsdienst op dit moment geen aanwijzingen dat de pluimveehouders eerder op de hoogte waren van de fraude.

De NVWA heeft de dierenarts opgedragen de pluimveebedrijven waar hij gevaccineerd zou hebben op de hoogte te brengen van de vermoedelijke fraude. De bedrijven moeten hun pluimvee mogelijk opnieuw laten vaccineren. Bij een aantal van de bedrijven en bij de Gezondheidsdienst voor Dieren is de administratie opgehaald voor nader onderzoek.

Lucratief

De woordvoerder van de opsporingdienst kon niet zeggen of fraude met vaccins vaker voorkomt, maar gesjoemel kan heel lonend zijn.

In 2009 werd een dierenarts uit Noord-Nederland aangehouden. De man wordt ervan verdacht te frauderen met vaccinatieverklaringen voor Blauwtong. Veehouders konden op die manier onterecht in aanmerking komen voor overheidsgeld.

Een jaar eerder waren houders van schapen, geiten, runderen en andere herkauwers opgeroepen hun dieren te vaccineren tegen blauwtong, een virusziekte overgebracht door knutten (muggen). Ondernemers konden door het indienen van een vaccinatieverklaring de gemaakte dierenartskosten voor het vaccineren vergoed krijgen.

De dierenarts gaf vermoedelijk vaccinatieverklaringen af zonder de dieren daadwerkelijk te vaccineren. Hierdoor ontvingen veehouders ten onrechte de voor de vaccinaties bestemde subsidie. Op die manier werd 50 duizend euro subsidie ten onrechte verkregen.

Besmetting mensen

NCD is een zeer besmettelijk virus bij vogels. Bij pluimvee kan het ernstige ziekteverschijnselen en sterfte veroorzaken. Een pluimveehouder moet aan kunnen tonen dat zijn dieren weerstand tegen NCD hebben. Daarom is ook bloedonderzoek verplicht.

NCD is een zoönose. Dat wil zeggen dat ook mensen besmet kunnen raken. Wie met een hoge concentratie van het virus in aanraking komt, kan ontstoken ogen krijgen. De ontsteking geneest vanzelf en veroorzaakt geen blijvende schade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.