Diepvriesgroente even gezond als vers

Meer dan de helft van de Nederlanders denkt ten onrechte dat verse groente gezonder is dan groente uit diepvries of blik....

Van onze verslaggeefster Wil Thijssen

Onderzoek van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het Voedingscentrum toont aan dat veel opvattingen over groenten niet deugen. Zo gelooft een op de vijf Nederlanders dat een multi-vitaminepil beter is dan groente uit pot of blik, en denkt de helft van de Nederlandse bevolking dat rauwkost voedzamer is dan gekookte groenten. Beide opvattingen zijn niettemin onjuist.

'Veel mensen blijken een schuldgevoel te hebben als ze kiezen voor gemaksvoeding, zoals groente uit diepvries, glas of blik', stelt Patricia Schutte van het Voedingscentrum, een onafhankelijk orgaan dat voedingsgewoonten onderzoekt en voedselveiligheid bewaakt. 'Maar dat schuldgevoel is volstrekt misplaatst'.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat diepvriesgroenten na bereiding evenveel vitaminen en mineralen bevatten als verse groenten. Ook de nieuwe generatie blik- en potgroenten doet maar in te verwaarlozen mate onder voor verse groenten dankzij nieuwe verhittingstechnieken.

Het onderzoek van de Universiteit van Tilburg toont tevens aan dat de gemiddelde Nederlander dagelijks te weinig groenten binnenkrijgt. De benodigde hoeveelheid is volgens het Nederlands Voedingscentrum 200 gram per dag, terwijl dagelijks gemiddeld maar 130 gram per persoon wordt bereid en gegeten. Daarbij blijkt bovendien dat 70 procent van de ondervraagden de eigen groente-consumptie overschat.

Ook blijken mannen hele andere opvattingen over groenten te huldigen dan vrouwen. Zo geven de meeste vrouwen aan dat alle groenten even gezond zijn, en denken mannen dat sommige soorten, als broccoli, spinazie en wortels, gezonder zijn dan andere soorten. Vrouwen hebben daarin overigens gelijk, stelt het Voedingscentrum. De voedingsstoffen in groenten zijn dermate verschillend dat ze onvergelijkbaar, en allemaal even noodzakelijk zijn.

Om alle misverstanden bij de consument tegen te gaan, begint het Voedingscentrum maandag een nationale voorlichtingscampagne over groenten. De campagne is onderdeel van de campagne over voedselveiligheid, die vorig jaar september van start ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden