Dienst bekijkt andere locaties voor vliegveld

De Rijksplanologische Dienst (RPD) is een nieuw onderzoek begonnen naar acht mogelijke locaties voor een nieuwe luchthaven of een filiaal voor Schiphol....

THEO KLEIN

Van onze verslaggever

Theo Klein

AMSTERDAM

Ook wordt bekeken hoe Schiphol, binnen de geldende milieugrenzen, optimaal kan worden gebruikt. Aanpassing van het banenstelsel is een van de opties. De studie moet een bijdrage leveren aan het debat over de luchtvaart.

Ir. L. Keijts, tweede man van de RPD, beklemtoonde vrijdag op een studiedag in Rotterdam dat er voorlopig alleen wordt gezocht naar open ruimten. Hij liet doorschemeren dat de locaties buiten de Randstad weinig kans zullen maken, als zij op hun economische effecten worden getoetst. 'We willen vooral voorkomen dat ons achteraf wordt verweten alternatieven niet goed te hebben onderzocht', aldus Keijts.

De RPD kwam vorig jaar in een nota tot de conclusie dat er in Nederland eigenlijk geen ruimte is voor een tweede luchthaven. In een advies aan minister De Boer van Milieubeheer liet de dienst doorschemeren dat een compleet nieuw vliegveld in zee de beste oplossing zou zijn. Ook uit onderzoeken van Rand Europe voor het kabinet bleek dat alleen alternatieven in de Randstad, op korte afstand van Schiphol, haalbaar zijn.

Keijts: 'Sinds de publicatie van ons vorige advies is de discussie in een stroomversnelling gekomen. Wij willen voorkomen dat naar een snelle conclusie wordt toegewerkt. Ook als het kabinet besluit een locatie niet te kiezen, moet dat goed beargumenteerd kunnen worden.'

De RPD wil de besluitvorming over de luchtvaart inpassen in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, waarin de verdeling van de ruimte na 2010 wordt vastgelegd. De dienst komt in juli met een aanzet voor die nota.

Het onderzoek naar het optimaal gebruiken van Schiphol vloeit volgens mr J. Weck, directeur-generaal van de Rijksluchtvaartdienst (RLD), voort uit de Perspectieven-nota van het kabinet over de toekomst van de luchtvaart. Daarin wordt vastgehouden aan de grens van 44 miljoen passagiers voor Schiphol. Maar er wordt ook studie aangekondigd naar aanpassing van de banen, aldus Weck.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden