Die weekjes wachten waren niet vergeefs

Met twee weken vertraging werd dinsdag in Spakenburg het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. Sinds woensdag heeft elke visboer de vlaggen uit....

`Een hele goeie haringmiddag allemaal`, roept Jan van Looy joviaal als hij vishandel De Lekkerbek in Wormerveer binnenloopt. En een goeie haringmiddag is het zeker. Hoewel het door de regen wat minder druk is dan visboer Jan Molenaar had gehoopt, is de haring goed dit jaar.

Zo ook in Wormerveer, waar de geur van de viswinkel wordt verdreven door die van de chocoladefabrieken in Zaandam. `Kijk eens, hij glimt je tegemoet`, zegt Molenaar terwijl hij haring serveert, vers van het mes. Al is uiterlijk vertoon niet alles. `Een mooi bord alleen kun je tenslotte ook niet eten. Het gaat toch om de smaak.`

Die smaak is goed, maar nog niet optimaal, vindt de visboer. `Met nog een paar procent vet erbij is hij nog beter`, verwacht hij. `Met dit mooie weer vreet een haring zich helemaal vol aan plankton. Over een paar dagen is ze waarschijnlijk nog lekkerder.`

Je zult Molenaar ook niet horen klagen dat de opening van het seizoen is uitgesteld. `Heel goed dat ze gewacht hebben. Als je in het begin slechte haring verkoopt, komen de klanten minder vaak terug`, zegt hij. Terwijl juist de haring belangrijk is voor de omzet van vishandelaren. Wie een harinkie oppeuzelt in een viswinkel, neemt nu eenmaal al snel nog iets vissigs mee naar huis. Hoeveel haring Molenaar de eerste dag heeft verkocht? `Geen idee. Dat weet ik vanavond pas als ik de lege vaatjes heb geteld!`

Molenaar staat bij haringleveranciers bekend als veeleisend. Een eigenschap die hem onder andere haringkenner en televisiemaker Wouter Klootwijk als klant heeft opgeleverd. `Detaillisten lezen de kwaliteit van een haring af aan zestien punten`, vertelt Klootwijk over de telefoon. `Het zou leuk zijn om die als consument te kennen. Maar als je er naar vraagt beginnen ze te zuigen en te zeuren.`

Molenaar moet erom lachen. Er is weinig geheimzinnigs aan de manier waarop hij haring keurt. `Ik wil weten waar ze gevangen is, hoe ze is verwerkt en hoe vet ze is. En ze mag niet te klein en niet te groot zijn`, aldus de visboer.

Met die criteria in de hand, keurt hij de komende weken monsterpartijen van verschillende leveranciers. `Totdat ik denk: dít is hem. Deze haring wil ik het hele jaar hebben!`

Klanten als Jan van Looy kan het weinig schelen hoe Molenaar te werk gaat. Natuurlijk, De Lekkerbek staat bekend als een van de betere haringwinkels in de omgeving. Maar waar het om gaat is dat de Hollandse Nieuwe er eindelijk is.

Net als andere klanten, laat Van Looy er eentje naar binnen glijden terwijl hij op zijn bestelling haringen voor het thuisfront wacht. `Prima. Maar de lekkerste koop ik toch in Amsterdam, op het Haarlemmerplein`, zegt hij. Om er met voorpret op te laten volgen: `Daar ga ik van de week nog even langs.`

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden