Die ADHD-ouders worden gewoon door Lilly betaald

De rechter moest eraan te pas komen, maar uiteindelijk kreeg minister Hoogervorst gelijk: Strattera, een nieuw medicijn tegen ADHD, hoeft niet te worden vergoed....

Fabrikant Eli Lilly noemde de uitspraak ¿onbegrijpelijk¿. Maar Balans, de vereniging voor ouders van ADHD-kinderen, reageerde veel heftiger. Woordvoerder Arga Paternotte was ‘ontzettend kwaad’ en waarschuwde: ‘Je zult zien dat door die uitspraak een tweedeling ontstaat tussen kinderen waarvan de ouders Strattera wel kunnen betalen en ouders die dat niet kunnen.’

Hier dreigde het spook van de maatschappelijke tweedeling. Alsof Jan Marijnissen aan het woord was. En dat is niet toevallig.

Is dat wat, Strattera? Jazeker, het is gewoon Prozac. Of althans een stof die daar nauw aan verwant is. Prozac verlicht depressieve symptomen maar onderdrukt ook onrustig en impulsief gedrag, en aan die bijwerking wil Eli Lilly graag wat verdienen met een ‘volkomen nieuw’ medicijn.

Maar Prozac kan leiden tot zelfmoordneigingen. Daarom waarschuwt de bijsluiter van Strattera dat je het niet moet slikken in combinatie met Prozac en staat er dat je van Strattera zelfmoordneigingen kunt krijgen. En dat terwijl het effect nauwelijks verschilt van dat van Ritalin. Niet doen dus.

Waarom is Balans dan ‘ontzettend kwaad’? Ze lopen toch niet aan de leiband van Eli Lilly? Directeur Ids Terpstra is er op de website heel duidelijk over: Balans pakt geld aan van farmaceuten, maar is ‘volledig onafhankelijk’. Zo kreeg Balans vorig jaar 120 duizend euro van het bedrijf Jansen-Cilag voor een campagne voor het middel Concerta.

U begrijpt, het feit dat Balans die pil (een andere toedieningsvorm van Ritalin) graag vergoed zag, had niets met die gift te maken. Ook kreeg Balans recent 140 duizend euro van Eli Lilly voor de bouw van een fraaie website. Iedereen begrijpt natuurlijk dat de Balans-campagne voor Strattera daar volkomen los van staat.

Geld uitdelen aan patiëntenverenigingen. Het is een van de manieren waarop farmaceuten hun producten proberen te slijten. En een van de bekendste critici van dat soort praktijken is Jan Marijnissen, die van de tweedeling in de samenleving. Paternotte citeert hem graag. Eerlijk is eerlijk: gevoel voor humor hebben ze wel, die graaiers van Balans.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden