EconomieDe Winnaar & Verliezer van de Week

Dickson mag puinruimen, Cortana moet het veld ruimen

Peter van Ammelrooy
Stephen M. Dickson. Beeld AP
Stephen M. Dickson.Beeld AP

Winnaar: Stephen M. Dickson FAA

Oud-piloot mag Amerikaanse luchtvaartdienst gaan leiden.

Stephen M. Dickson is deze week dan toch benoemd tot de nieuwe baas van de Federal Aviation Administration (FAA), de Amerikaanse overheidsdienst die het luchtruim veilighoudt en moet beslissen wanneer er weer gevlogen mag worden met de Boeing 737 Max, na twee dodelijke rampen. De oud-piloot en oud-bestuurder van Delta Airlines kreeg in de Senaat 52 stemmen voor en 40 stemmen tegen. Het gebeurt zelden dat volksvertegenwoordigers zo verdeeld stemmen. De nieuwe minister van Defensie Mark T. Esper kreeg deze week de zegen van 90 senatoren en de ‘tegen’ van slechts acht politici.

Het waren vooral Democraten die moeite hadden met de voordracht. Ze vroegen zich af of Dickson wel voldoende afstand kon houden ten opzichte van de hand die hem ooit voedde. Vooral omdat Dickson betrokken is bij een proces dat is aangespannen door een pilote die misstanden had aangekaart bij Delta. De luchtvaartmaatschappij schorste haar voor een jaar omdat ze ‘psychisch ongeschikt’ zou zijn. Dat Dickson over zijn rol had gezwegen werd hem aangerekend. Klokkenluiders worden als cruciaal gezien bij het blootleggen van zaken in de luchtvaart die het daglicht niet kunnen verdragen.

Winnaar is in elk geval de luchtreiziger. Want president Donald Trump leek aanvankelijk John Dunkin te willen benoemen. Diens enige verdienste: hij is Trumps privépiloot.

Cortana. Beeld Bungie
Cortana.Beeld Bungie

Verliezer: Cortana, Microsoft

Softwaremaker doekt pratende assistent op.

Een poosje geleden beklaagde de Unesco, de culturele waakhond van de VN, zich over het seksistische karakter van de digitale assistenten die de laatste jaren onze computers, smartphones, luidsprekers en tv’s bevolken. Siri (Apple), Alexa (Amazon) en Google Assistent zouden zich veel te onderdanig gedragen. Standaard geven deze assistenten antwoord met een vrouwenstem.

Zou dat de reden zijn waarom Cortana, de Siri en Alexa van Microsoft, verdwijnt van de Xbox-spelcomputer? Cortana’s vertrek werd deze week met stille trom aangekondigd door het Amerikaanse softwarebedrijf. Nu nog kunnen gamers haar met een ‘Hey, Cortana’ aan het werk zetten. Bij de eerstvolgende update niet meer.

Het is onzeker of Microsoft zich de klacht van de Unesco heeft aangetrokken. Cortana verdween al eerder als babbelend standaardhulpje in Windows 10, Microsofts computermotor. Een pratende assistent is zinvoller op smartphones en luidsprekers en minder op conventionele computers waarop gebruikers hun zoekvragen gewoon liever intikken in de ingebouwde zoekmachine. Ook op de Xbox One werd Cortana door gamers niet zo vaak aangeroepen. Alleen in het computerspel Halo, waar ze als een alleswetend hologram werd geboren. Zo werd ze de enige pratende assistent met een gezicht en blauw, lichtgevend lichaam. Bye, Cortana.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden