Diamantproducent De Beers 11 miljard euro waard
De grootste producent van diamanten ter wereld, het Zuid-Afrikaanse De Beers, zou bijna 12 miljard dollar (11 miljard euro) waard zijn als het bedrijf nu zou worden verkocht, bijvoorbeeld via een beursgang.
Dat staat in een rapport dat de bank HSBC over het Britse mijnbouwconcern Anglo American schreef, het moederbedrijf van de diamantproducent. De Beers, dat op vrijwel alle onderdelen van de diamantenhandel actief is - van het delven en bewerken tot het verhandelen - zou Anglo American meer dan 10 miljard, broodnodige dollars (ruim 9,3 miljard euro) kunnen opleveren bij een verkoop. Anglo American bezit 85 procent van alle aandelen De Beers, de rest is in handen van de overheid van Botswana.
Dat Anglo American een verkoop van De Beers als een serieuze optie overweegt, heeft alles te maken met zijn erbarmelijke financiële situatie. Vooral de sterk gedaalde prijzen van grondstoffen spelen de Britse mijnbouwgigant parten. De Britten proberen hun schuld al geruime tijd te verlagen door in de kosten te snijden en onderdelen te verkopen, maar die pogingen blijken onvoldoende om de gaten te dichten.
En dus verschuift de blik langzaam richting het meest roemruchte bedrijfsonderdeel van het bedrijf: De Beers, dat zelf overigens ook in een turbulente periode verkeert.
Kimberlymijnen
Afgelopen mei bijvoorbeeld verkochten de Zuid-Afrikanen hun historische Kimberlymijnen. De mijnen waren in de 19de eeuw niets minder dan het El Dorado van de diamantontginning. Bovendien was het de plek waar de toen 18-jarige Cecil John Rhodes in 1871 aan de basis stond van de huidige wereldmarktleider in de diamanthandel.
Rhodes, vooral bekend als naamgever van de Britse kolonie Rhodesië (het huidige Zambia en Zimbabwe) en bovendien vurig bepleiter van racistische segregatiewetten in het latere Zuid-Afrika, begon in dat jaar met graven in de buurt van Vooruitzicht, de boerderij van de Afrikaner broers Diederik en Johannes De Beer.
Dat bleek een lucratieve bezigheid: vrijwel de gehele 20ste eeuw had De Beers - in 1927 overgenomen door Anglo American - een monopolie op niet- geslepen diamanten. In 1980 was het bedrijf nog altijd goed voor 90 procent van de diamantmarkt.
Tij gekeerd
Maar inmiddels is het tij gekeerd. Het bedrijf kreeg sindsdien miljoenenboetes voor marktmanipulatie en door diamantvondsten buiten Afrika is er van het marktaandeel slechts eenderde over. Vooral de concurrentie van Australische, Canadese en een zwik Russische diamantdelvers is gegroeid.
Buiten de toegenomen concurrentie veranderde er de afgelopen paar jaar ook het nodige aan de vraagkant. Vooral de tegenvallende groei van de middenklasse in landen als China - na de Verenigde Staten de tweede diamantmarkt voor consumenten - spelen diamantbedrijven parten.
Maar ondanks die tegenslagen is De Beers nog altijd het best draaiende onderdeel van moederconcern Anglo American, dat er woensdag van langs kreeg op de beurs. Na publicatie van het rapport van HSBC zakte het aandeel met bijna 8 procent. Beleggers geven daarmee aan dat ze, de historische bedrijfsslogan A Diamond is Forever indachtig, voorlopig nog geen afscheid willen nemen van de roemruchte diamanttak.